Николай Василев: Всеки месец държавният дълг нараства с 1 милиард лева

0
115
Николай Василев

Той не изключи вариант през есента парите на правителството да свършат и да поиска поредната актуализация на бюджета

„Основният приоритет на управляващите в момента е само това – раздаваме пари, харчим, увеличаваме дълга, вдигаме дефицита и живеем само от актуализация на актуализация“. Това коментира пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката.

Според него правителствените мерки са „микромерчици“, които са в грешна посока.

Той не изключи вариант „през есента парите на правителството да свършат и да поискат поредната актуализация на бюджета“.

По думите му правителството планира за един мандат да увеличи държавния дълг с още 20 млрд. лева: „Сега сме на 32 млрд. лева дълг и вървим към 52 млрд. лева. В тази връзка нашата компания сложи на централно софийско кръстовище т.нар. часовник на дълга, какъвто има по целия свят. Той показва, че всяка секунда държавният дълг нараства с 333 лева, което е около 1 млрд. лева на месец“.

Николай Василев обясни, че от Министерството на културата „вероятно ще бъдат принудени“ да махнат това електронно табло от сградата, което той определи като политическа атака.

Бившият министър на икономиката коментира готовността на България да влезе в еврозоната: „Аз съм „за“ влизането в еврозоната. Изостанахме с повече от 10 години. Можехме отдавна да сме влезли в еврозоната и да сме забравили. Бабини деветини са несериозните коментари, че цените щели да се удвоят след влизане в еврозоната“.

Той е категоричен, че „нищо няма да се случи с цените в супермаркетите, в 20 европейски държави не се е случило“.