Теменужка Петкова: Денков премиер, а Петков и Василев вицета звучи като шега

0
88
БСП
Теменужка Петкова

Не виждам как Асен Василев ще е министър на финансите, при условие че той е една от фигурите, отговорни финансите да са в това състояние, каза тя

Като шега звучи Николай Денков да стане премиер, а негови вицепремиери да бъдат Кирил Петков и Асен Василев. В това бе категорична депутатката от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

„Няма как министър-председател да е академик Денков, при условие че вицепремиери ще са му неговите началници по партийна линия. Не виждам как Кирил Петков може да е вицепремиер и да отговаря за службите, за еврозоната, при условие че беше една от основните фигури, свързани с незаконния арест на нашия лидер и на колегите Горанов и Арнаудова. Не виждам как Асен Василев ще е министър на финансите, при условие че той е една от фигурите, отговорни публичните финанси в момента да са в това състояние. Г-н Атанасов също звучи неприемливо за министър на вътрешните работи”, заяви Петкова.

Бюджетът, който служебното правителство представи, не е грешен. Той е верен и отразява реалното състояние на публичните финанси, което е изключително лошо, каза още тя.

Аз лично няма как да имам синхрон с Асен Василев, той за мен носи една голяма част от отговорността за състоянието на публичните финанси в момента, подчерта Петкова. Според нея причината за вчерашния „ентусиазъм“ на съпредседателя на „Промяната“ и предложенията му как да се намали заложеният 6,4% дефицит от служебното правителство в бюджета, е продиктуван от желанието да „изпере“ водената от него политика в последното редовно правителство.

Решението на това тежко състояние преминава през стабилен кабинет. Против сме да се вдигат данъците. Поискахме подробен отчет за капиталовите разходи от Министерството на финансите. Ще търсим резерви що се отнася до дивидента. Трябва да се направи много прецизна оценка кой проект и на какъв етап е, каза Петкова.

Не бихме подкрепили идея да се отхвърли бюджета, защото според правилника на парламента поне в момента закон, който е отхвърлен на първо четене, не може да се гледа отново поне три месеца след това, продължи Петкова.

Правителство без участието на първата политическа сила, няма как да бъде стабилно. Трябва да се съберат най-добрите експерти от двете страни, за да има кабинет. Въпрос на това да седнат лидерите и да обсъдят най-добрия човек за всеки пост, обясни тя.

ПП-ДБ трябва да кажат какво биха свършили в тези 18 месеца. Поставили сме много ясно нашите условия и изисквания към ПП-ДБ, за да може да коментираме отделните имена. За нас е важно България да им стабилно редовно правителство. Такава стабилна конструкция виждаме в първата и втората политическа сила. България няма нужда от шести предсрочни избори, каза още тя.