Бивш съветник на Радев агитира за президентска република

0
101
Иво Христов

Евроатлантизмът е благовидното име на войната в днешните условия в България, твърди евродепутатът Иво Христов

„Президентска република е единственият изход от кризата на българския конституционен модел. От парламента и следващото правителство се изисква благоразумие по отношение на риска България да бъде въвлечена във война“.

Това заяви пред БНТ евродепутатът от БСП и бивш съветник на Румен Радев – Иво Христов.

„Опасявам се, че е възможно правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Това би бил много лош вариант за България. Не виждам добър сценарий. Дали ще бъде правителство на позабравеното статукво, което ще ни тегли назад, или „евроатлантическа коалиция”, която ще търси да ни вкара във войната – и двата варианта са по-лоши от служебно правителство“, разсъждава политикът.

„Не бива да се заблуждаваме – евроатлантизмът е благовидното име на войната в днешните условия в България. Войната през 2022 г. не започва с манифест на царя, както започва Освободителната война, или с гласувания в парламентите на европейските държави преди Първата световна война. Войната от много години не изрича своето име. Можем да влезем в нея, без да разберем кога сме го направили. Преди месеци се водеше дебат дали трябва България да изнася оръжие за Украйна. Неколцина дори внушаваха вина на онези, които бяхме против“, казва Иво Христов.

Според него никой не можел в момента да каже кое влиза в границите на войната и кое – не.

„Не плаша хората. Други се опитват да ги хипнотизират, че изпращането на оръжия в Украйна е безопасно за България. А то не е. Всяка стъпка в посока към войната, всяка следваща декларация, всяка разюздана реторика, всяка доставка на оръжие увеличава риска България да се превърне в цел“, предупреждава близкият до Румен Радев.

„И да иска, президентът не може да върне властта на парламента, защото няма кой да я вземе. Той изпълнява конституционната си роля. През годините е сторено много, за да бъде изграден погрешен образ на Румен Радев като човек, който желае властта и има апетит към нея. Като негов близък съратник от самото начало смея да кажа, че това е липсващият му порок. Има пороци, които всяка професия предполага. Политикът трябва да се стреми към властта. За съжаление, това не е присъщо за президента Радев. Той носи това тежко бреме по силата на обстоятелствата. Ако президентът беше изкушен от идеята да се занимава с партийно строителство, щеше да го е сторил с всичките възможности, които имаше през своя първи мандат, когато имаше много предсрочни избори“, твърди Иво Христов.

„Мнението ми винаги е било, че трябва да вървим към президентска република. Някои лидери призовават да бъде укрепена парламентарната република. Как си го представят? Да бъде изковано още по-голямо бюро, което да побере всичките зам.-председатели на НС? Трябва да вървим към конституционна реформа“, категоричен е той.