Бивш зам.-министър при Кацаров: Процедурата за купуването на тестове за учениците беше опорочена

0
65
Димитър Петров

Появиха се странни фирми, които досега не са се занимавали с търговия на медицински изделия и са регистрирани преди 2-3 месеца, посочи Димитър Петров

Процедурата за купуване на тестове за учениците е била опорочена. Това потвърди пред НОВА бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров.

„Участвах в крайната фаза в прехвърлянето на тестовете от МЗ към МОН. Бях по-скоро наблюдател. Не мога да обвинявам никого. Това е работа на други органи. Моята реакция дойде заради това, че процедурата беше опорочена и забавена и тестовете не бяха доставени навреме”, обясни той.

По думите му цялата система на образованието е била поставена в неведение.

„Самият министър Денков беше подведен няколко пъти. Болно ми е, защото ние като ръководство поехме задължението последни да затворим училищата и при първа възможност да ги отворим”, каза още Петров.

Според него умишлено е била заложена висока цена за тест.

„Днес Кацаров казва, че са взети 3 пъти повече тестове от това, което е заложено. Средната цена за тест е 3 лв., а бяха заложени 8 лв.”, обясни още бившият зам.-министър на здравеопазването. /бел.ред. – Стойчо Кацаров заяви по-рано днес пред БТВ, че МС е определил бюджет за тестовете 12 лв. на бройка за 1,5 млн. теста., а са купени 4,7 млн. теста. По думите му това са три пъти повече при три пъти по-ниска цена, която е постигната по време на поръчката. Кацаров заяви още, че казусът с тестовете за учениците е удобен повод за уронване на престижа му./

На въпрос дали смята, че министерството е толерирало „наши фирми“ за купуването на тестове, Петров заяви следното:

„Не мога да говоря за МЗ изцяло. Мога да говоря за хора, участвали в процедурата. Има няколко проблема. Първият е защо за едни и същи неща имаше четири процедури, а не една? Появиха се странни фирми, които досега не са се занимавали с търговия на медицински изделия и са регистрирани преди 2-3 месеца. Вторият проблем е защо процедурите не се водят от съответния зам.-министър, а бяха поверени изцяло в ръцете на шефа на кабинета– г-жа Лилия Чорбанова. Това не е нейно задължение”.

Бившият зам. здравен министър заключи, че тестовете са достоверни и отговарят на изискванията.