Бившата кантора на Лена Бориславова прибирала пари и от спортното министерство

0
90
Радостин Василев Снимка: фейсбук

52 800 лв. са преведени от държавното дружество „Сердика спортни имоти“ по сметка на адвокатското дружество

Новспорт

Какво свързва спортния министър в оставка Радостин Василев с началника на премиерския кабинет Лена Бориславова?

Засмукването на държавни пари от една адвокатска кантора – „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, придобила публичност през последните месеци като „кантората на Лена“.

В понеделник Софийската градска прокуратура обяви, че разследва начина на сключване на договор за правни услуги между Българската банка за развитие (ББР) и същата кантора, от която до миналата година е била част и самата Бориславова. През лятото на 2021 г. тя е получавала сериозна сума от държавната банка на основание на договор между ББР и „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“. Договорът с адвокатското дружество от 1 юли 2021 г. е с точно посочване на Лена Бориславова при месечно възнаграждение 13 690 лева, или 164 289 лева годишно без ДДС, без разноски и без допълнително уговорените допълнителни 274 лева на час. Прекратен е, когато бъдещата шефка на премиерския кабинет на Кирил Петков се включва в политическата надпревара.

Близо година по-късно „кантората на Лена“ (вече без Лена) продължава да смуче десетки хиляди левове от парите на българските данъкоплатци. Според източници от специализираната дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС, на няколко транша в началото на юни 2022 година “по сметка на адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ в Райфайзенбанк постъпват 52 800 лева“. Това, което притеснява финансовите разведки на ДАНС и става причина да сезират колегите си от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е компанията, която трансферира парите.

Преводите са направени от държавното дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД, което е на пряко подчинение на министъра на младежта и спорта Радостин Василев.

Дружеството е създадено с решение на Министерския съвет от 13 септември 2017 г., за да може да се разреши въпроса с т. нар. „имоти на ЦСКА“ и клубния стадион „Българска армия“. Началният внесен капитал е в размер над 115 милиона лева. Формиран е чрез апортиране на спортен комплекс „Българска армия“, спортно-тренировъчна база „Панчарево“, спортен комплекс „Червено знаме“ и част от спортен комплекс „Къро“.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия от дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ е установено, че за повече от 4 години и половина от създаването си „Сердика спортни имоти“ (ССИ) не е плащала за външни правни услуги до трансферите по сметката на „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ в Райфайзенбанк. Агентите на КПКОНПИ установяват още, че държавното дружество разполага с двама високо квалифицирани юристи, които своевременно са покривали правните нужди на компанията. В същото време ССИ определено не е в цветущо финансово състояние. Дружеството е в практически фалит преди в края на април ЦСКА-София да изплати задълженията си за наема на стадион „Българска армия“. Малкото служители на „Сердика спортни имоти“ не получават повече от 500-600 лева на месец.

Според открити източници, паралелно с уреждането на задълженията на ЦСКА – София министър Радостин Василев „на тъмно“ сменя шефовете на ССИ. Това става през втората половина на април,

като рокадите са скрити от медиите и не са публикувани на ведомствения сайт на Министерството на младежта и спорта (ММС).

Според Търговския регистър министър Василев издава заповед за смяна на двама от тримата членове на съвета на директорите на ССИ на 20 април. Съответните решения са вписани от Агенцията по вписванията на 29 април. Съгласно заповедта за изпълнителен директор е назначен 45-годишният Евгени Марчев, а за член на борда – 24-годишният Радостин Димитров. Единственият, който запазва мястото си от предишното ръководство, е Людмил Лазаров.

За новия изпълнителен директор на ССИ Марчев публичната информация е много малко. Отново според Търговския регистър той е бил управител и едноличен собственик на капитала на търговско-консултантската фирма “Виа пропърти лимитед” ЕООД. Три дни преди назначаването му в държавната фирма – на 26 април, Марчев прехвърля на трети лица управлението на други две свои дружества, регистрирани в София – “Виа петрол” ЕООД и “М-армс БГ” ЕООД.

Съименникът на министъра – Радостин Димитров, е юрист и съпартиец на Руди Гела към онзи момент в “Има такъв народ”. Димитров е бил и кандидат за депутат от листата на партията на Слави Трифонов в 24 МИР в София на последните три проведени парламентарни избори – на 4 април, 11 юли и 14 ноември 2021 г.

На 29 април – в деня, в който Евгени Марчев и Радостин Димитров са вписани като шефове на ССИ, от футболния клуб ЦСКА – София са изчистeни всички натрупани задължения за наема на стадион „Българска армия“ в размер на 3 138 670,53 лева.

Само 6 дни по-късно, на 5 май, в навечерието на Гергьовден, ММС и ЦСКА-София тържествено обявяват, че подписват анекс към договора за наем на стадион “Българска армия”, който ще позволи на футболния клуб да построи изцяло ново съоръжение в държавния имот в Борисовата градина. На пресконференцията един до друг застават министър Радостин Василев и Данаил Ганчев, син на бизнесмена и собственик на ЦСКА – София Гриша Ганчев. Според Василев анексът гарантира, че ЦСКА – София ще реализира своя нов бизнес план и ще има правото да построи своя стадион.

Министърът обаче не дава никакви разяснения как са уредени отношенията между клуба и министерството. Само казва, че “това e уникално събитие” и “изключително детайлна нотариална сделка“. Общо дружество между ССС и клуба, както е било предвидено по-рано, няма да има. “Сделката е такава, че държавата няма как да загуби контрола над своите имоти и ЦСКА няма как да не реализира своя бизнес план“, уверява Василев, без да разкрива повече подробности.

На 25 май Съюзът на архитектите в България изпраща писмо до министъра на спорта и до парламентарните комисии по спорт и култура. Според гилдията на архитектите с подписването на анекс към договора за наем на „Българска армия“ министерството на Радостин Василев на практика прескача провеждането на обществена поръчка за проектиране и изграждане на нов стадион.

Седмица по-късно – в началото на юни, са финансовите траншове от подопечното на Руди Гела дружество ССИ към “кантората на Лена” – „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, които изглеждат, меко казано, странно за финансовото разузнаване на ДАНС.

На 8 юни Слави Трифонов обяви, че напуска управляващата четворна коалиция, а пет дни по-късно Радостин Василев напусна “Има такъв народ” и премина в отбора на Кирил Петков и Лена Бориславова.

В същото време една от най-строго пазените тайни в държавата се оказва анексът към договора за наем на стадион „Българска армия“.

„Не е сключвано споразумение за строителство на нов стадион; не е сключвано споразумение за премахване на съществуващия стадион; не е сключвано споразумение за основно обновяване; нито за реконструкция, основен или текущ ремонт“, пише на 14 юни Радостин Василев в свой отговор на въпрос от народния представител от Демократична България Петър Маринов. Спортният министър не предоставя и текста на споразумението въпреки изричното искане от страна на депутата то да му бъде дадено.

Това обаче не пречи след една седмица ЦСКА – София изненадващо да обяви на пресконференция, че новият стадион в Борисовата градина ще струва 80-90 милиона лева, които са подсигурени от собствениците Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, а клубът не е обвързан с тази инвестиция.

Имало договор с държавата за 30 години, но не са посочени условията по него. Осигурена е и банка за кредит, но също не е обявено коя е банката. Подчертава се, че клубът не е обвързан с вложението, което противоречи на уверенията на Радостин Василев от началото на май, че “ЦСКА ще реализира своя нов бизнес план и ще има правото да построи своя стадион”.

Пак на 21 юни е обявен предварителен график за реализацията на проекта: „На 1 юли започват проучванията и подготовката на документацията по строителството, а по предварителни разчети разрушаването на стария стадион трябва да стартира на 1 април 2023 г.

Планира се строителството да тръгне през 2024 г. и ако всичко е наред – от лятото на 2025 г. ЦСКА – София би трябвало да играе на новия стадион.”