Борисов: Който е против държавата, е против устойчивото развитие на икономиката

Това е един от най-амбициозните бюджети, добави той

0
89
борисов
Бойко Борисов

Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега”, обяви премиерът

Заседанието ни днес е, за да дебатираме бюджета за следващата година. Старали сме се да го направим така, че да отговаря на предизборните ни обещания и програмата ни с „Обединени патриоти“.

Това е един от най амбициозните бюджети, които са правени от началото на Прехода. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното правителствено заседание, на което се обсъждат проектобюджетите за следващата година.

Поехме ангажимент БВП да достигне 110 млрд. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той възлиза на 116 млрд., а до края на мандата на 133 млрд.“, посочи той. „На политическите ни опоненти можете да им говорите само в цифри“, коментира премиерът.

Говореше се, че искаме да задължим следващите поколения, а то е точно обратното. Рекордно нисък е външният дълг. Третият най-нисък в ЕС“, обърна внимание Бойко Борисов и уточни, че в края на мандата външният дълг ще стане най-ниския в ЕС.

Както обещахме увеличаваме минималната работна заплата, тя ще бъде 560 лева, а през 2021 година-650 лева“, обясни премиерът. „Министър Кралев, как беше Кубрат снощи? Да го поздравиш специално“, обърна се към спортния министър Бойко Борисов.

Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега. Тези, които са срещу сегашното управление на практика са и срещу устойчивото развитие на икономиката и обществото в България“, заяви той. „Както казва Владислав Горанов: „когато цифрите говорят, и най-големите критици трябва да се съобразят с това“. Не че им казвам да запазят радиомълчание, а да говорят в цифри“, коментира премиерът.

„За здравеопазване има половин млрд. повече, за образование – над половин млрд. повече. Помощите за отопление се увеличават с 50% заради нарастването на цените на горивата. За хората с увреждания има 150 млн. лева, което поехме като ангажимент. Благодарим на парламента за бързите действия и за приемането на закона за криминализиране на нелегалното производство на цигари“, обясни Бойко Борисов. „Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО, както и приетия Национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 година. За 2019 година разходите по отбрана са 1,58 от БВП.

Гарантирани са средства за трите проекта за модернизация, за самолети, кораби и бойна техника за Сухопътни войски. Това ще даде възможност да се повишат отбранителните способности на Въоръжените сили“, каза още Бойко Борисов. „Истински се надявам най-сетне да се сложи ред и във ВВС. При огромния брой хеликоптери и самолети, които сме накупували през годините, на последното учение „Тракийски меч“ се наложи да използваме американските хеликоптери“, коментира премиерът „В бюджета за следващата година има над половин милиард повече за общините, предимно за Северна България. Ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114%“, посочи още премиерът.

„Приоритетно има средства за развитие на уличната мрежа и общинските пътища“, изтъкна той. „Без да подменяме данъчната политика и благодарение на усилията на правителството има стабилен икономически растеж. Приходите в бюджета нарастват до над 4,5 млрд. лева“, заяви премиерът. Той уточни, че в бюджета са заложени 7 млн. лева има за деца сираци, както и 19 млн. повече за култура. „140 млн. лева сложихме и за свлачищата, защото при тези резки температурни амплитуди се оказва, че те непрекъснато се активизират“, каза още министър-председателят Борисов.