Бившата румънска министърка е задържана за 72 часа от прокурор, превежда се европейската заповед за арест

0
35
Сийка Милева

Прокуратурата се е самосезирала за ударения от полицай турски тираджия и за заплахата към Любомир Каримански

Около 18.30 в четвъртък на Кулата е задържана румънска гражданка при извършване на гранична проверка. Установено е, че това Елена-Габриела Удря, която е бивш министър на туризма в Румъния и е осъдена за корупционно престъпление, извършено в периода 2010-2011 година. Това съобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

„Приложили са ни европейската заповед за арест на румънски език“, допълни Милева. Определеният наблюдаващ прокурор е задържал Удря за 72 часа. „Преди всичко обаче трябва да бъде получен превод на заповедта за арест, преди да се предприеме следващата стъпка“, обясни говорителката.

Очаква се насрочване на заседание с участие на трима съдии и прокурор, на което ще се реши дали лицето да бъде предадено на румънските власти или не. Има правна възможност самата тя да декларира желанието си да бъде екстрадирана. „Съдебните власти на България и Румъния са в непрекъсната връзка. Уверихме ги, че всичко ще бъде изпълнено в максимално кратки срокове съгласно законодателството“, заяви още Сийка Милева.

Тя информира още, че прокуратурата се е самосезирала по случая с оплакването на турски шофьор на камион, че е бил ударен от пътен полицай, който му искал подкуп. Обвинението ще иска той да бъде разпитан. „Разбрахме, че на водача му предстои пътуване към Германия. Бихме искали да се възползваме и той да остане у нас, за да може да даде показания“, допълни представителката на Темида.

Прокуратурата се е самосезирала и за заканата към депутата Любомир Каримански. Обвинението е възложило проверка на МВР, а данните трябва да бъдат предоставени до 10 дни.