Бившата служебна министърка Даниела Везиева е плагиатствала в дисертацията си

0
145
Кирил Петков и Даниела Везиева Снимка: Дебати.бг

От 180 страници 171 са преписани от други автори

Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева – в момента член на борда на директорите на БДЖ, е плагиатствала при създаването на дисертацията си. Това потвърдиха четирима арбитри, а днес беше публикуван официалният доклад от Комисията по академична етика при министъра на образованието, съобщи БНР.

Проверката по дисертацията на Даниела Везиева бе извършена след сигнал, подаден преди шест месеца. В него се твърди, че в разработката си за придобиване на научна степен „доктор“ бившата служебна министърка на икономиката е използвала чужди материали. Тогава тя определи сигнала като политическа атака: „Правилно подбран момент. Предстои да бъде сформиран кабинет, аз съм част от служебния кабинет“.

След като са анализирали работата на Везиева, свои становища са изразили четирима арбитри. В докладите си те са написали „значително по обем плагиатство – копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните“, „…при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%“, „налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си“.

Според правилата на Везиева е била дадена възможност да отговори и тя го е направила, като не е коментирала по същество установеното плагиатство, а се опитвала да атакува процедурата, по която е проверявана. Така Комисията по академична етика е приела, че доводите на Везиева са неоснователни.

До разработката на Даниела Везиева се стигна след комплексна проверка на друг доказан плагиат – Венелин Кръстев Терзиев, който в момента е изпълнителен директор на „Реставрация“ ЕАД към Министерството на културата, но е бил научен ръководител на дисертацията на Везиева.