Бизнесът и синдикатите на протест заради скъпия ток

0
65
Снимка: Tribune.bg

Демонстрантите блокираха бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” в София

Покачващата се цена на тока извади на протест пред Министерския съвет работодатели и синдикати. Причината – липсата на адекватни и навременни мерки срещу увеличената цена на електроенергията.

Те настояват за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите от социалната сфера.

Протестът вече събира собственици на по-малки семейни фирми и по-големи предприятия, които плащат в пъти повече за ток на фона на цената през същия период за миналата година.

Демонстрацията блокира бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков”, съобщава Tribune.bg.

„Енергийният пазар се разпада. Някой трябва да се намеси и това е държавата. По цял свят е така. Държавата трябва да се намеси, за да възстанови нормалната търговия на нормални цени. В момента нямаме нормален пазарен вариант. Училища, болници, културни институции, железопътният и градският транспорт – всички са потърпевши“, заяви представител на Сдружението на заведенията в България.

„Няма как да търпим да минат избори и да дойде нов бюджет. Отиваме сега при Стефан Янев да чуем какво ще каже той по въпроса, какъв пакет от мерки ще предложи“, добавиха още от СЗБ, цитирани в БГНЕС.

„Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд – 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс“, предупреди пред БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

„Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки, защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд“, заяви той.

Протестиращите са подготвили пакет от спешни и неотложни мерки, които ще предложат на служебния кабинет.