Протест на „Възраждане“ с искане за оставка на кабинета „Петков“

0
74
Снимка: Tribune.bg

Правителството не се справя с кризите, твърдят демонстрантите

Протест с искане на оставката на кабинета „Петков“ пред Народното събрание. Демонстрацията се организира от партия „Възраждане“. Протестиращите настояват правителството на четворната коалиция да подаде оставка, защото не се справя с кризите, пред които страната ни е изправена, пише Tribune.bg.

По-рано за 100 дни на кабинета те заявиха, че кабинетът на Кирил Петков е показал, че обслужва чужди интереси и е спечелил само недоверие.

Още от сутринта сградата на парламента е заградена с прегради в района е засилено и полицейското присъствие.

Представителите на „Възраждане“ изразяват категоричната си позиция, че България няма място във военния конфликт между Русия и Украйна и не трябва да предоставя военна помощ на украинската страна.

„Днес „Демократична България“ изчетоха декларация, с която настояха България да се намеси в конфликта, като изпрати военна помощ. Освен това искат да се изгони руският посланик от България. Всяка седмица виждаме уникално подмазвачество“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„България е НАТО, НАТО е България. България е ЕС“, това изказване на Петков и Янев цитира той пред демонстрантките, което провокира викове „България е на българите“.

Виковете „Оставка“ и „предатели“ не стихваха и по време на словото на лидера Костадин Костадинов. „Националните предатели усещат, че времето им изтича. Българите няма да се откажем“, категорично заяви той.

По думите му протестът в подкрепа на Украйна е бил с искане за доставяне на оръжие на страната, което според „Възраждане“ ще доведе до въвличането на България във военния конфликт.

„Ако на правителството му стиска, да подаде остава и да отидем на предсрочни избори“, призова той.

Днес сме тук за неутралитет, заяви един от участниците от простеста. „Аз съм баща на 4 деца, не ме е страх. Медиите на Иво Прокопиев сега ще извъртят нещата, че все едно искам да се върне онзи режим, на трабанти. Не, не искам това“, заяви друг от протестиращите, който призова още хора да дойдат на площада.

„Аз нямам дом извън България. Премиерът ще си изведе децата в Канада. Иво Прокопиев ще отиде в Сингапур. Аз нямам къде да отида. Няма да напусна България. Ако ще нов Чернобил да има – ще остана тук. Искам бъдеще за децата си“, допълни той.

Мъж, учил в Канада, заяви, че се е прибрал в България преди две години, но за разлика от премиерът говори и двата езика много добре и се учуди, че Петков не се е научил.

„Управляващите, не обичат българите. Явно защото са расли в чужбина. Те са поклонници на чужди държави и се продават за 30 сребърника. Предатели! Пожар не се потушава с бензин“, коментира друг от демонстрантите.

„Вместо кабинетът да се занимава с проблемите на хората в страната, те се чудят как да угаждат на други. И руският, и украинският са православни народи. Наши братя. Трябва да се помисли как да се спре тази война, а не да даваме оръжие, което ще я засили“, коментираха други хора на протеста.

Костадин Костадинов призова протестиращите да се раделят на три – едните да останат на площада, другите да минат от двете страни на парламента и да стигнат до задния вход, за да поздравят депутатите. Той подчерта, че не се търси провокация.

„Надявам се, че ще бъдем чути. Мнозинството трябва да ни чуе“, заяви за Tribune.bg депутатката Елена Гунчева.

Когато стигнаха служебния вход на Народното събрание, протестиращите скандираха „предатели“ и „оставка“. Те призоваха и полицаите, които пазят, да се присъединят към тях, защото по всичко личало, че и техните искания за по-високи заплати няма да бъдат чути.

Протестът ще продължи както искат хората. Отиваме пред Министерския съвет, където ще искаме оставката на Кирил Петков и кабинета. Заради политиката, която водят. Заради това, че искат да ни въвлекат във война. Заради тежката криза, която е в страната“, допълни за Tribune.bg председателят на ПГ на „Вързаждане“ Цончо Ганев.

Демонстрантите тръгнаха на шествие по жълтите павета към „Дондуков“1 с викове „оставка“.