Защо протестират полицаите ?

До момента, вече 28 години след падането на комунизма, МВР си остава един динозавър от соца

0
245
полицаи

Всяка година парите за МВР растат, а щатът намалява, но средствата пак не стигат ?

СТЕФАН ТАШЕВ

Най-актуалната тема от последните дни е готвеният другата седмица полицейски протест. Той няма да е първи, но за първи път ще е на празника на МВР- 5 юли. Както се казва символиката е повече от очевадна.

Защо протестират полицаите ? Отговорът на синдикатите им е ясен : За вдигане на заплатите и за социални придобивки-условия на труд, униформи, заплащане на извънредна работа и т.н.

Това бе поводът за първия сериозен синдикален протест на полицаите и през пролетта на 2009 г. Тогава министър на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция бе Михаил Миков, заменил фалиралият Румен Петков.

Значи за осем години нищо май не се е променило в системата, въпреки многократните „реформи”, законодателни промени,съкращения, структурни промени и реорганизации ?

Синдикатите в МВР имат своите аргументи-начална заплата 660 лв на редови полицай, тежки условия на труд, не се осигуряват униформи, обувки и т.н. Всеки нормален човек ще подкрепи протеста им-кой не иска да има силна, добре оборудвана и платена полиция, която да се грижи за сигурността му ?

Никой от синдикалните лидери в МВР обаче не каза, че ще протестира с искане за истински реформи в министерството. В началото на това правителство от СФСМВР обявиха, че няма да дадат толеранс на новото ръководство в сградата на ул. „Шести септември” и искат до пролетта на 2018 г нов закон за МВР.

Защото сегашният, няма и година от приемането му, е прецакал редовите полицаи за сметка на чиновниците в МВР.

По-късно искането за нов закон изчезна и остана само за увеличението на заплатите. Защо ?

Полицаите биха имали най-голяма „сметка” от истински реформи в безумната, тромава и гигантска машина, наречена МВР или министерството на всичко.

Ако системата се изчисти от излишните звена и стане действаща и бърза това няма ли да помогне заплатите им да растат?

До момента, вече 28 години след падането на комунизма, МВР си остава един динозавър от соца. То е най-ухажваното, заради информацията, с най-голям бюджет и най-нереформираното.

Благодарение на политиците от всички бои, крила и перца на спектъра.

Всяко ново парламентарно мнозинство започваше с промени в Закона за МВР или писането на нов. Резултатът-системата е в пълен хаос, недокомплектът е почти 5 000 души, не стигат полицаи не само в селата, ами и в София. В едно столично районно управление излизат вечер само две патрулки, които бутат докато им свърши бензинът. Патрулките са „Опел Астра” купени по времето на вътрешния министър Емануил Йорданов.

Същевременно в една главна дирекция, преди това национална служба, преди това дирекция в полицията и т.н., щатът на чиновниците от 160 в средата на 90-те години на миналия век, е скочил на 600 към момента. А редовите служители на тази дирекция са съкратени с 5000 души. Пълен абсурд.

И не е само тази главна дирекция. Всички са така. Системата е скопена и отвътре и отвън. Умишлено, за да не работи. За да може един разследващ полицай да пише дълги справки и искания до свой колега, да хвърчат и се разнасят бумаги, докато всичко това може да се направи с едно щракване на клавиш на компютъра. Ако я има обаче информационната система.

Хала на министерството се илюстрира с нашумелия напоследък столичен КАТ, за който говори и премиерът Борисов.

Тази сграда е строена да обслужва София от времената на социализма, когато за кола се чакаше 15 години, а в столицата се движеха няколко хиляди автомобила.

В момента сградата и пространството около нея е същото както и при соца, но в София има над 2 млн. коли. Преди години имаше идеи да преместят КАТ-София във Враня в нова функционална и отговаряща на съвременните нужди сграда, до баретите и жандармерията. Даже изсякоха там дърветата, но това остана само пожелание.

Затова хората ще висят по опашките, ще има тарикати, които ще ги уреждат по втория начин срещу заплащане, ще има колони от коли, а банковият клон там, единствен разбира се, ще дере гражданите с убийствени такси.

Ето затова синдикатите могат да протестират. Да, всички искаме полицаите да са облечени и оборудвани с нови униформи и автомобили. Да получават добри заплати и да работят за нашата сигурност. Но има едно но. Ноемврийските протести от 2015 г показаха друго лице на протестиращите полицаи. Те псуваха, обиждаха хората, вилнееха по нощите маскирани  и т.н.

Но има и въпроси към тях. Защо има едва 40% разкриваемост на конвенционалната престъпност ? Отговорът – липса на пари е смешен. Остава впечатлението, че тези хора са станали служители на реда само да удовлетворят материалните си нужди и да си осигурят просперитет с държавна закрила.

Колко от началниците в МВР получават и пенсия и заплата ? Като сбор, по-високи доходи и от министъра. Това бе щедър дар от парламента преди 2 г, законно е, но не е морално. И те ли ще протестират за заплати ? Тук не говоря само за „големи” началници, а и за шефове на сектори например.

Държавата плаща осигуровки, застраховки и данъци на униформените. Получават при пенсиониране 12 заплати, ползват преференциално стол, получават пари за храна и дрехи. Безплатно се лекуват в МВР болница. Айде да спрем малко комунизма а ?

МВР е най-лакомото дете на държавния бюджет- всяка година парите за него растат, същевременно щата на министерството намалява. Но парите пак не стигат, в средата на всяка година МВР вече е на „червено”, пищят синдикалисти, началниците просят пари от премиера. Как става тази еквилибристика нека обясни някой специалист. Аз не мога.

Но МВР не се „храни” само от бюджета. Текат пари от ЕС, от фондове и програми. За „Гранична полиция”,за пожарната и т.н.

И пак не стигат. Нека синдикатите, далеч съм от мисълта да им бъда ментор, протестират и за това.

А политиците да оставят на мира най-сетне униформените да си вършат работата.