Бизнесът: Искането за по-скъп с 55% газ в комбинация с цената на тока е опустошителен удар равносилен на смъртна присъда

0
99
Снимка: архив
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Работодателите настояват за спешни мерки

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни, заявяват в отворено писмо от АОБР по повод искането на „Булгаргаз“ за по-скъп с 55% газ през август.

Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh! Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп в сравнение с април.

Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика.

Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август! За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв.! И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци!

Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната, заявяват от АОБР

Настояваме до края на работната седмица:

– Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.

– Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“ съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.

– Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.

– Да бъдем уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.

– Да бъдем уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?

– Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли, посочват още от организацията.