Бизнесът пита Петков има ли дългосрочен договор за газ, според КЕВР договор за внос от САЩ не е подписан

0
92
Снимка: архив

Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите, заяви Станислав Тодоров

Бизнесът и обществото все още не са информирани дали има подписани споразумения за дългосрочна доставка на природен газ от алтернативни на „Газпром“ доставчици. Това се казва в писмо на Добри Митрев, председател на УС на БСК и на АОБР, до премиера Кирил Петков.

Той припомня, че правителството е обявило, че „Булгаргаз“ ЕАД е закупил два танкера, които са достатъчни да задоволят търсенето в страната до края на юни 2022 г. „От правителството беше дадена и информация, че се търси дългосрочно решение за гарантиране на доставките. Понастоящем обаче бизнесът и обществото все още не са информирани дали има подписани споразумения за дългосрочна доставка на природен газ от алтернативни на „Газпром“ доставчици“, подчертава Митрев.

Той призова правителството да обяви на какъв етап са евентуални преговори за доставка на природен газ, защото е изключително важно да се знае дали те са гарантирани не само за юли 2022 г., но и в дългосрочен порядък.

Тази сутрин председателят на КЕВР заяви пред БНТ, че не знае да има подписан договор за доставка на втечнен газ от САЩ. По думите му такъв документ трябва да мине за одобрение от комисията.

Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100%, сега е 23%, и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите, заяви в „Денят започва“ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, каза още шефът на КЕВР. Защото България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира. Ако кризата се задълбочи, е вариант да спрем износа на ток, но Тодоров не вижда реалистична хипотеза това да се случи.

Той каза още, че вероятно най-евтината енергия ще бъде през деня, а не както преди време през нощта. У нас и в съседните държави се инсталират много фотоволтаични инсталация и през деня между 12.00 и 16.00 часа е най-ниската енергия през цялото денонощие.

„България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ „Козлодуй“ българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ производители и ги прехвърлихме към бита“, обясни Тодоров предложението на КЕВР за поскъпване на електроенергията едва с 3.3%.

Тодоров заяви, че адмирира промените, които предлага Министерството на енергетиката и ИТН в Закона за енергетиката, тъй като позволяват да се използва нов механизъм – т.нар. блоктарифи. Те имат за цел да защитят най-уязвимите потребители, тези с най-ниско потребление. С двустаен апартамент, които консумират примерно до граница 200 kWh – което е сметка около 40-50 лв. Всеки потребител с такава сметка ще има уверение, че тя ще остане такава за в бъдеще, уточни Тодоров. Ако превиши тази граница, се плаща по-висока цена. Каква ще е границата ще предложат експертите.

Тодоров смята обаче, че не трябва да се бърза с блоктарифите, защото за битовите потребители са осигурени поносими цени за следващата година.

За повишението на цената на парното Тодоров заяви, че за някои е много, но за разлика от тока България не произвежда газ и трябва да внася и, за съжаление, той има своята цена на международните пазари.