Блокади и протести на превозвачите в цялата страна

0
24
Снимка: архив

Общественият превоз спря в редица градове

Протести на превозвачите блокираха движението в големите градове в страната.

Протестиращите настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Въпреки че премиерът Кирил Петков проведе 3-часова среща с превозвачите вчера, на която бе възстановен диалогът между двете страни, протестът за днес остана.

Ето в кои градове има блокада на основни пътни артерии:

София

За днес демонстрации са заявени от служители на столичния градски транспорт, таксиметрови шофьори и превозвачи. В 08:00 часа те затвориха пл. “Лъвов мост”, пл. ”Сточна гара” и кръстовището при Петте кьошета. Движението на кръстовищата на пл. „Лъвов мост“ и при Петте кьошета вече е възстановено,

Около 09:30 часа протестиращите се оправиха в три лъча към сградата на министерството на финансите (МФ), а после и към Министерския съвет. Първият премина от пл. „Лъвов мост“ по бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“. Вторият лъч тръгна от пл. „Сточна гара“, премина по бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ и стигна до МФ, а третият – от „Петте кьошета“ по бул. „Патриарх Евтимий“, „Г. С. Раковски“ – отново до МФ.

Стачката е под надслов „НЕ на унизително ниските заплати!“.Въведените промени в организацията на движение в София във връзка с провеждането на протести, съгласувани по Закона за събранията, митингите и манифестациите са:

От 9.30 ч от трите пункта шествията тръгват към Министерство на финансите. Затова се очакват временни затруднения на движението между 9.30 – 10.00 ч. по следните маршрути:

– От пл. „Лъвов мост“ по бул. „Кн. Мария Луиза“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“;
– От Сточна гара по бул. „В. Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“;
– От Петте кьошета по бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Г. С. Раковски“;

В 10.30 ч. протестиращите пред Министерство на финансите тръгват към Министерски съвет. Шествие от Министерство на финансите до Министерски съвет ще е по маршрут: ул. „Г. С. Раковски“ – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Княз Александър I Батенберг“ – бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“. От 11 до 13 ч. протестът ще бъде пред Министерски съвет.

Вторият протест, който ще се проведе в София е на Националния таксиметров синдикат. Той започва със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“.

От 07.00 до 22.00 часа се забрани престоят и паркирането на пътни превозни средства на бул. „Кн. Мария Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“.

От 09.00 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автомобилите на участниците в протеста в крайна дясна лента на пътното платно или локалното пътно платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на градския транспорт и извън зоните за престрояване на Околовръстен път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“, посока бул. „България“.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР от 10.00 до 22.00 часа ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Кн. Мария Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“, с изключение на колите на градски транспорт.

За третия протест, организиран от Камара на автомобилните превозвачи в България се въвеждат следните промени в организацията на движение:От 07.00 до 22.00 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите и камионите на участниците в протеста, както следва:
– Всички паркинги на пл. „Александър Невски“;
– На бул. „Кн. Александър Дондуков“ между ул. „Злетово“ и пл. „Независимост“;
– Бул. „Тодор Александров“ между бул. „Христо Ботев“ и бул. „Кн. Мария Луиза“.

От 08.30 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автобусите и камионите на участниците в протеста в двете активни десни ленти на пътното платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на масов градски транспорт и извън зоните за престрояване, както следва:

– На бул. „Цариградско шосе“ в участъка между Околовръстен път и „7–ми километър“ (пътен възел с бул. „Христофор Колумб“), в двете посоки.
– На бул. „Ботевградско шосе“ между магазин Джъмбо и бул. „Владимир Вазов“, в двете посоки
– На бул. „Царица Йоана“ между бул. „Панчо Владигеров“ и бул. „Д-р Петър Дертлиев“, посока център, крайна дясна лента.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР от 10.30 до 22.00 часа на 18.05.2022 г. ще се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, , както следва:

– Бул. „Кн. Александър Дондуков“ между моста „Чавдар“ и пл. „Независимост“;
– Бул. „Тодор Александров“ между бул. „Кн. Мария Луиза“ и ул. „Опълченска“.

Перник

Транспортните фирми, извършващи обществен превоз на територията на Общината, спряха работа от 9:00 до 17:00 часа.

Транспортните фирми в Перник спряха работа

Няма да се изпълняват до 17:00 часа възложените маршрутни разписания от общинската, областната, междуобластната и републиканската транспортни схеми.

Хасково

Спряно е движението на колите ни по вътрешните линии – общинска, областна и републиканска транспортни схеми. обсъжда частично възстановяване на транспорта след края на днешните матури, което да позволи на учениците да се върнат по родните си места.

След това обаче прекъсването на курсовете ще се възобнови до определения час 17:00. Протест на товарни превозвачи и на магистрала „Марица“, близо до Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“.

Пловдив

Тежкотоварни камиони на протестиращи запълват крайната дясна лента на бул. „Асеновградско шосе“ при входа за Пловдив. Движението на автомобили и автобуси от междуградския транспорт не е спряно и се извършва безпрепятствено, няма задръствания в района.

Протестиращите носят трибагреници и плакати с надпис „Национален протест“. На мястото има засилено полицейско присъствие.

Смолян

Смолянски превозвачи се включват в националния протест. Градският транспорт в Смолян работи и графикът не е засегнат от протестните действия.

В знак на протест са спрени до 17:00 часа автобусите към Пловдив, София и линиите към околните села, заявиха от най-големия автобусен превозвач в областта – „Рожен експрес“.

Останали без превоз пътници на автогарата се опитват да организират споделено пътуване.

Ловеч

Превозвачи от Ловешка област се събраха на протест. Автошествието с тежкотоварни камиони и леки автомобили тръгна от индустриалната зона на Ловеч. Премина по централните улици и булеварди на града, където предизвика задръствания колони от автомобили. Превозвачите стигнаха до п.в. „Абланица“, като движението по пътя Ловеч-Троян беше затруднено.

Според организаторите на протеста до 12:00 часа два пъти за няколко минути ще блокират движението по първокласния път София-Варна, в района на п. в. „Абланица“. В протеста се включиха повечето от транспортните фирми от региона. По информация на протестиращите само в Ловеч има около 30 превозвачи.

Пазарджик

Превозвачи от Пазарджик се присъединяват към националния протест. В града „Тролейбусен транспорт Пазарджик“ АД и „Хебър Бус“ АД – обслужващи вътрешноградския транспорт в областния център, ще се включат в националния протест на превозвачите.

Ограничения в транспортното обслужване ще има от 09:00 до 13:00 часа.

Кюстендил

Заради протест на превозвачите до 17:00 часа няма да се изпълняват автобусните превози по линията Кюстендил-София и обратно. Конфедерацията на автобусните превозвачи е изпратила писмо до кмета на община Кюстендил, с което са уведомили oбщината, че заради обявените протестни действия от страна на синдикалните транспортни работници и браншовите организации в транспорта спира обслужването на автобусните линии от Кюстендил за София, изпълнявани от „Юнион Ивкони“.

От 10:00 до 12:00 часа се преустановяват всички автобусни превози на територията на община Дупница.

Варна

Превозвачите във Варна се включиха в националния протест. Те се събират основно с товарни автомобили на всички входни пунктове на града.  Протестните действия се организират от Камарата на автомобилните превозвачи в България, които настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

Благоевград

Мащабен протест на превозвачите се провежда и в Благоевград. Протестират товарните превози, както и автобусните превозвачи по градските и междуградските линии.

Градски и междуградски транспорт няма да има до 17:00 часа.

ТИР-овете тръгнаха по АМ „Струма“ от паркинга на 88-и километър, след като автомагистралата свърши, те с надути клаксони въртяха по двете кръгови. Междуградските автобуси поеха от Благоевград по Е-79 към Симитли, заради скоростта на придвижване от 20 км/час и невъзможността да бъдат изпреварвани, зад тях се образува колона от автомобили.

Междувременно градският и междуградският автобусен транспорт спря в 9:00 часа сутринта, а автобусите по градските линии шестваха по улиците на областния град в колона, без да превозват пътници.

Стара Загора

Представители на транспортния бранш в Стара Загора се включиха в протест в града.В момента камионите им затрудняват движението по главния път Стара Загора-Димитровград, който е подстъп към магистрала „Тракия“. В протеста се включиха и автобусни превозвачи. Очаква се протестът им да премине спокойно и да блокират движението по пътя