Богдан Кирилов: Нужни са законови промени, за да сме наясно с дефицитите на лекарства

0
9
Богдан Кирилов Снимка: БНТ

Експертът призна, че при отделните вълни на ковид е имало липса на определени продукти в аптечната мрежа

Нужни са законови промени, за да може системата СЕСПА да работи ефективно и адекватно да показва дефицитите на пазара, коментира пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той обясни, че системата проследява транзакциите между търговците на медикаменти у нас.

Относно недостига на лекарства експертът призна, че при отделните вълни на ковид е имало липса на определени продукти в аптечната мрежа.

„В момента има затруднение в доставките на антибиотици и медикаменти, използвани за лечение на респираторни заболявания“, уточни Кирилов. Той изтъкна, че има уверение от производителите, че недостигът ще бъде компенсиран в идните седмици.

Директорът на Агенцията по лекарствата отбеляза, че по закон складовете могат да имат наличен медикамент и да го предоставят на търговец на едро, за да бъде изнесен, ако не попада в забранителния списък на СЕСПА. Според него лекарствата, за които има недостиг, трябва да бъдат включени своевременно в забранителния списък на системата и да се спре износа им. Богдан Кирилов подчерта, че държавата няма роля в заявяването на количествата лекарства.

По отношение на ваксините срещу COVID-19 той посочи, че се наблюдава все по-малък интерес. По думите му от началото на ноември 2022 г. са приложени едва 25 000 дози. По данни на Агенцията в момента имаме налични около 3 000 000 дози ваксини, за които активно се търси реализиране. Според експерта е напълно възможно голяма част от тях да бъдат бракувани, тъй като срокът им на годност изтича скоро.

„Заради липсата или недостига на лекарства в аптечните мрежи се обмисля връщането на старата формула, с която е стартирала системата“, припомни Кирилов и допълни, че това вече е обсъждано на среща в Министерството на здравеопазването.

„До март формулата беше заложена по един начин, при което в списъка за забрана за износ попадаха между 290 и 350 продукта. Беше направена промяна във формулата след извършен одит на системата, след което към момента попадат между 60 и 80 продукта на седмична база попадат в списъка“, уточни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата. С тези данни той подкрепи тезата на служебния здравен министър, че проф. Асена Стоименова – здравен министър от кабинета „Петков“, е улеснила реекспорта на лекарства от страната с промяна в методиката, по която медикаменти попадат в забранителния списък.