Бойко Рашков – „герой“ за втора година в доклада на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права. Има ли сили за още зулуми?

0
321
Бойко Рашков разпуска преди 20-ина години на купон на Васил Божков. Снимка: фейсбук

Преди – за „уволнението“ на водещите в БТВ, сега – за незаконния арест на Борисов, Горанов и Арнаудова. Санкционираният по закона „Магнитски“ Владислав Горанов е жертва на злоупотреба с власт на кабинета „Петков“ според доклада

Невелин Ганчев

Бойко Рашков за втора година попада в доклада на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права.

Миналата година той бе посочен като негативен пример за груба атака като вътрешен министър в работата на медия по повод негово интервю през май 2021-а. Тогава той каза, че ако е собственик на телевизията, ще отстрани водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев. Към днешна дата Гавазова вече не работи в бТВ.

„През май частната национална телевизия bTV излезе с декларация, в която изрази силна загриженост за медийната среда в страната, защото „служебни лица от всяко правителство нямат проблеми да атакуват публично журналисти… с неоснователни твърдения“.

Това беше в отговор на изявлението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в ефира на БНР от 17 май относно интервю, което даде по-рано по bTV, че ако е собственик, ще „отстрани” журналистите Биляна Гавазова и Златимир Йовчев, които са го интервюирали“, пише в доклада на департамента от 2022 г.

Тази година злополучният бивш вътрешен министър и настоящ кандидат-депутат от ПП/ДБ не е споменат директно, но е главен герой заедно с бившия премиер Кирил Петков в събитие, което е посочено в доклада на Държавния департамент като пример за незаконни арести.

Става дума за незаконното задържане на лидера на опозицията Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Арестите бяха обявени за незаконни от всички съдебни инстанции, но Рашков нехае и до днес. Забавното в случая е, че Горанов преди месец беше санкциониран по щатския закон „Магнитски“, а днес е обявен за „жертва“ на българските власти от Държавния департамент на САЩ.

А Рашков? Има ли сили за „Рашков 3“ с някой друг зулум? Ще видим в доклада през 2024 г.