Бойко Рашков се оплете на въпроси за Васил Божков и началничката на кабинета му

0
586
Бойко Рашков

Сам стигнал до Елена Павлова Фичерова-Караиванова и я харесал като професионалист

Служебният министър на МВР Бойко Рашков бе гост в сутрешния блок на bTV, се оплете на въпроси за укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, който има 19 обвинения и е издирван от родното правосъдие. Рашков така и не отговори кой му е предложил и как е стигнал до кандидатурата на Елена Павлова Фичерова-Караиванова за началник на кабинета му. Фичерова е сред учредителите на партията на Божков „Българско лято“.

За уволнението на административния секретар Бойко Славчев и на шефа на инспектората Николай Гешев Рашков подчерта, че са били освободени, защото са били на пенсионна възраст. По отношение на Славчев служебния министър сподели, че дори не е знаел, че е свидетел по делото за джиповете на МВР, по което се разследва президенският съветник Пламен Узунов.

Чистка няма, има смяна на кадри. Всички ръководни длъжностни лица в МВР и в службите по сигурност са наследени от служебния кабинет, които пък са назначени от предишния кабинет, който беше бламиран от българския избирател на последните избори, коментира Рашков.

На следващите въпроси, свързани основно с Васил Божков, служебният министър на МВР видимо се обърка на част от питанията на водещите в студиото.

Няма нищо странно в избора на един юрист, който е работил в системата на МВР, нямам никакви бележки към нея, заяви Рашков по адрес на Елена Павлова Фичерова-Караиванова, която бе назначена за началник на кабинета на вътрешния министър.

На въпрос дали е запознат, че Караиванова е сред учредителите на партията на Божков „Българско лято“ министър Рашков отвърна, че няколко месеца преди изборите на 4 април тя е била заличена от листите на тази партия с решение на ЦИК, но така и не отговори дали е знаел в качеството си на вътрешен министър, че е била сред учредителите на партията на Божков.

Той сподели още, че не я познава лично и не е нужно да я познава лично, за да я назначи за началник на кабинета си. „Търся подходящи кандидати за кабинета. Няма нищо необичайно. Никой не ми я препоръчал, сам стигнах до нея. Тя показва завидни познания и помага за работата на политическия кабинет на МВР. Тя има професионални качества, достатъчни да заеме тази длъжност“, каза още служебният министър по адрес на Караиванова.

Последва въпрос дали познава самия Васил Божков.

Кой дали познавам? Васил Божков? Кой? Аз?, започна отговорът на Рашков. После каза, че много хора познават Божков, после попита в какъв смисъл дали го познава, след което в крайна сметка призна, че е разговарял с него на почивната станция на МВР във Велинград преди 30 години, но не пожела да разкрие за какво са разговаряли, тъй като било доста отдавна. През последните години не се е срещал с него.

В следващия момент министър Рашков, отново на въпрос за Божков, заяви, че „нито го е виждал, нито е разговарял с него, нито е имал някакви отношения“.