Борис Джонсън подава оставка като лидер на Консервативната партия, остава премиер до есента

0
54
Бившият британски премиер Борис Джонсън

Ясно е, че сега волята на Консервативната партия е да има нов лидер и следователно – нов министър-председател, заяви британският премиер

Борис Джонсън се оттегля от лидерската позиция в Консервативната партия, но ще остане премиер до есента, съобщи BBC.

Борис Джонсън беше обещал да „продължи“ след вълна от оставки от правителството заради ръководството му. Но беше призован да се оттегли от висши членове на своя кабинет, включително новоназначения канцлер Надхим Захауи.

До политическия хаос във Великобритания се стигна след като тази сутрин почти всички министри от кабинета „Джонсън“ подадоха оставки. Оставките си обявиха министърът по сигурността – Деймиън Хиндс, за пенсионното дело – Гай Опърман, на науката – Джордж Фрийман, на хазната – Хелън Уейтли, няколко заместник министри и висши представители на правителството. Така общият брой на служителите, напуснали кабинета „Джонсън“ надмина 50.

Малко след съобщението на ББС британският премиер направи изявление на „Даунинг стрийт” 10.

„Ясно е, че сега волята на парламентарната Консервативна партия е да има нов лидер и следователно – нов министър-председател”, допълни още Борис Джонсън.

„Причината да се боря толкова упорито през последните няколко дни, за да продължа да изпълнявам този мандат лично, не беше просто защото исках да го направя, а защото чувствах, че това е моя работа, мой дълг, мое задължение към вас“, каза Джонсън.

„Опитах се да убедя колегите си, че би било ексцентрично да сменяме правителствата, когато постигаме толкова много и имаме толкова голям мандат и изоставаме само с няколко точки в социологическите проучвания. Съжалявам, че не успях в тези спорове и, разбира се, е болезнено да не мога сам да стана свидетел на толкова много идеи и проекти“.

Джонсън каза, че да си министър-председател е „образование“, приветствайки многото иновативни хора, които е срещнал по пътя си: „Дори ако понякога нещата сега да изглеждат мрачни, бъдещето ни заедно е златно. Благодаря ви много“, добави той.

Джонсън завърши изявлението си с думите, че докато не бъде намерен негов заместник, ще работи в интерес на обществото.