Борислав Гуцанов от БСП: Договорът с „Боташ“ брутално нарушава интересите на България

0
94
Борислав Гуцанов

Страната плаща 486 000 долара на ден за нещо, което не ползва, твърди депутатът

Сигнали за съмнения за корупция в четири министерства на служебните кабинети на президента Радев са подавали от БСП. Това стана ясно от пресконференция вчера, на която Корнелия Нинова каза и че са отправени питания и за двама областни управители – на София и на Хасково. По темата в „Денят започва“ говори Борислав Гуцанов.

Примерът с „Боташ“ е христоматиен за нарушаване на интересите на България, заяви той. „Боташ“ изгражда един голям терминал за газ в Сарос (Турция) и на практика страната ни ще бъде основният инвеститор и държава, която ще го плати. България плаща 486 000 долара на ден за нещо, което не ползва. 1 млрд. 850 кубика е резервираното количество от „Боташ“. Пренос таксата на „Боташ“ е 9,15 долара и тя е два пъти по-висока в сравнение с тази в Гърция. Имаме освен това още 1 млрд. от Азербайджан и още 1 млрд. от Гърция. Сумарно това са около 3,8 млрд. Консумацията на България е около 2 млрд. и половина. Над 1 млрд. ще бъде платен, независимо че никой няма да го ползва. От БСП посочваме този договор, който брутално нарушава интересите на България, подчерта Гуцанов.

„От БСП винаги сме искали да има справедливост. Не може 35 години държавата да се разгражда, да са извършени хиляди злоупотреби и да няма нито един наказан. БСП е подало съответните сигнали от трибуната на Народното събрание. Естествено е прокуратурата да се самосезира след това“, коментира той.