Борислав Сарафов: Корупцията се разкрива от МВР и ДАНС, а не от прокуратурата

0
105
цигари
Борислав Сарафов

Разследваме още две лица по списъка „Магнитски“, каза директорът на следствието

„Ние приветстваме подкрепата на нашите партньори и това е открита подкрепа на нашите действия. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции, прокуратурата поддържа обвинителна теза срещу него. Има обвинение срещу Николай Малинов. Срещу още две лица в списъка „Магнитски“ се води разследване и не е изключено в близките дни да повдигнем обвинение“, заяви пред БНТ заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба.

По повод името на Владислав Горанов Сарафов допълни, че когато се съберат достатъчно доказателства, се повдига обвинение. Прокуратурата отново ще провери всички данни срещу посочените в списъка лица. Заместник главният прокурор уточни, че корупцията се разкрива от оперативните служби, МВР и ДАНС, не от прокуратурата.

„Споменаването на неговото име само от един друг обвиняем Васил Божков не е достатъчно, за да се повдигне обвинение. Доказателствата се събират пряко и непосредствено и това означава, че Васил Божков не може да бъде разпитан дистанционно“, допълни още директорът на следствието по повод призивите избягалия в Дубай хазартен бос Черепа да бъде разпитан дистанционно.

Сарафов коментира, че санкциите в „Магнитски“ са административни мерки и не може да прогнозира кои лица и какво ще направят от САЩ и Великобритания. В същото време обаче нашата прокуратура ежедневно работи с техните служби.

Директорът на националното следствие коментира и обвиненията срещу бившия енергиен министър Александър Николов, неговия заместник Данаил Николов и назначения от тях директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

„Те са проявили бездействие, като не са намерили алтернатива на руския газ, а в същото време са намерили посредник, отново на руски газ в лицето на частна фирма, като цената е завишена, а щетата е за 88 милиона лева. Ние постоянно сме в спирала от избори, но това се нарича нагла кражба за милиони“, заяви Сарафов и допълни, че по отношение на Йоцов има тежък конфликт на интереси, който преди да бъде назначен в „Булгаргаз“ е работил за частната компанията „МЕТ“, която след това завишава цената на газа и влиза като посредник за доставка на природния газ.

Сарафов уточни, че работата по случая за следствието започва от постъпването на доклада от ДАНС. „Имената на Кирил Петков и Асен Василев са включени като премиер и финансов министър. Предполагам, че те са знаели, но преките правомощия са в лицето на тримата обвиняеми. Ако излезе друга информация или някой даде други сведения, ние сме готови да разширим кръга на разследване“, допълни Сарафов.

Той заяви, че няма обяснение как политици се асоциират с частни търговски дружества и запита: Това техни обръчи от фирми ли са?

По казуса „Nexo“ Сарафов уточни, че не се разследват компании, а български лица, независимо къде по света те са извършили престъпление. „Издирваме всички лица, които все още не са установени“, допълни Сарафов по отношение на Антони Тренчев и неговия съдружник. Сарафов допълни, че продължават да постъпват жалби на хора, които са пострадали от дейността на обвиняемите лица по случая Nexo.

По повод разследването около АМ „Хемус“ Сарафов уточни, че то не е в следствието, а в МВР.

На въпрос дали са обидени от изказването на Крум Зарков, че трябва да се направи черна книга за провалите на прокуратурата, Сарафов заяви: С г-н Зарков сме близки приятели, но тук той не е прав. Присъдите се издават от съда. Дори и да има оправдателни присъди те са белег за демократично общество. Не рядко свидетели и доказателства се променят в хода на процеса. Противното би било страшно и е белег на тоталитаризъм. Не бих насърчил колегите си да не внасят обвинителни актове по вътрешното си убеждение. В крайна сметка съда решава, а не прокурорите с обвинителните си актове“.

„Тъжна и нелепа история, само преди месеци имаше подобен случай на Женския пазар. Очевидно има проблем в поведението на хората, но аз намирам и връзка в атаката срещу институциите през последните години. За съжаление ние от прокуратурата не можем да помогнем в такива случаи, защото ние се намесваме, когато има вече престъпление. Не са й вменени в законовите правомощия да предотвратява престъпления“, коментира Сарафов убийството на психолога Иван Владимиров.