Борислав Сарафов: Скоростта на автобуса, който катастрофира на „Струма“, не е била съобразена с пътните условия

0
139
цигари
Борислав Сарафов

Разследването е на финала си. Най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка, коментира зам. главният прокурор

„Разследването за катастрофата на АМ „Струма“ е към финалната си права и очакваме окончателните заключения на назначените експертизи – съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и комплексна. Това може би ще стане още преди Коледа“, коментира пред БНТ зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

„Скоростта е била по-скоро несъобразена и по всяка вероятност е надхвърляла 90 км/ч. Това означава, че може и да е имало манипулация на превозното средство, тъй като повечето пътнически автобуси имат технически ограничения да не прехвърлят определена скорост“, допълни той.

„Като цяло изискванията към един професионален водач на автобус са по-завишени, отколкото за всеки един водач. Затова е необходимо и скоростта да е била съобразена в онзи момент, независимо от маркировката и пътните условия. Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост“, заяви Сарафов.

Мнението на разследващите е, че най-вероятно причината за катастрофата е човешка грешка.

Борислав Сарафов е съгласен, че съдебна реформа в страната е необходима, но не по отношение на структурата, а на устройствените правила.

„Те са инструментариумът, с който работим срещу престъпността. Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година – неколкократно кърпен и осъвременяван, но не може да обслужи новите обществено-политически, социални и икономически условия в страната“, допълни той.

Сарафов обясни, че и преди са прехвърчали искри между МВР и прокуратурата. Категоричен е, че нито обществото, нито институциите печелят от такива конфликти.

„Не съм убеден, че има война между институциите, защото мисля, че всъщност по повечето казуси, по които работят и МВР, и прокуратурата, има разбирателство“, каза Сарафов.