Борисов: Да оставим националния празник на историците, ако трябва и допитване до народа да направим, но да затворим тази тема днес, тя не е най-важна

0
268
Бойко Борисов Снимка: фейсбук

Най-важните ни цели като нация днес са влизането ни в Шенген и Еврозоната, както и конституционните промени, казва лидерът на ГЕРБ

Да оставим националния празник на историците, ако трябва и допитване до народа да направим, но да затворим тази тема днес, тя не е най-важна.

Това заяви пред Епицентър. бг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Най-важните ни цели като нация днес са влизането ни в Шенген и Еврозоната, както и конституционните промени, които касят съдебната реформа, а не датата на националния празник, така отговори Борисов на въпрос на Епицентър. бг дали има промяна в позицията на партията му по отношение на Трети март.

Бившият премиер и лидер на най-голямата парламентарна партия е притеснен, че в момента нацията е разделена в противопоставянето на Трети март на 24 май и затова смята, че тази тема трябва да излезе от политическия дебат и да се даде думата на историците и експертите.

„Дори, ако трябва да направим допитване до народа“, изтъкна Борисов. Кога да е националният празник не е тема, която е важна днес, това може да го решаваме и след една, и след 2 години. Още повече, че датата на националния празник може да се реши и със закон“, уточни Борисов.

По време на посещението си в Бургас в събота Борисов сподели, че в партията му отдавна мислят по този въпрос и той дори е коментирал тази своя позиция със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, настоявайки темата за националния празник да мине на заден план.

Борисов подчерта категорично, че това, което днес заявява пред Епицентър. бг, че бъде защитено от депутатите на ГЕРБ по време на дебатите в зала.