Борисов: Има коалиция „Лукойл“ – от ПП, БСП, „Възраждане“ и БВ /видео/

0
132
Снимка и видео: фейсбук

Тя проличала на гласуване в енергийната комисия, която отхвърли предложението на ГЕРБ за 1 лв. компенсация на литър гориво

Съществуването на нова Лукойл коалиция обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя се състои от всички партии без ДПС и ДБ и е проличала в парламентарната енергийна комисия.

По-рано енергийната комисия не подкрепи 1 лв./л компенсация за потребителите на бензина и дизела. „Не всичко е загубено! Борбата продължава в пленарна зала!“, закани се Делян Добрев в социалните мрежи.

На пресконференцията той показа схема с кораба с барелите руски петрол, който купува „Литаско“, преработва го в „Лукойл Нефтохим“ в Бургас на ишлеме и продава готовите горива на 3,50. „Днес отхвърлиха да обложим с вноска „Литаско“ и тя да отива във Фонда за енергийна сигурност. Там събираме ресурси, за да компенсираме тока. Така можеше да компенсираме горивата. И горивата да станат 2,50″, заяви Делян Добрев.

Текстът, предложен от ГЕРБ, обаче бил подкрепен само ДБ и ДПС, но по един техен депутат липсвал и така не минал. Добрев обаче се спря на предложението на ДБ за „Лукойл“, което е минало с гласовете на ГЕРБ – за назначаването на особен управител, „ако те решат да затворят предприятието, да се назначи такъв от държавата, който да управлява“. Според него е имало такъв в Италия и Австрия.

„Не им го национализираме предприятието, слагаме директор и то да работи. Този законопроект го приехме с няколко депутати от ПП, но Сабрутев гласува с БСП и „Български възход“. По нашия те гласуваха заедно „срещу“. По закона на ДПС от миналата седмица – че не може да се изнасят преработените продукти от руски петрол „за“ бяхме само ДПС, ГЕРБ и ДБ, а четирите партии в коалицията „Лукойл“ бяха против“, обясни още бившият енергиен министър.

Добрев настоя, че миналата година Лукойл е работил с 50% руски петрол. „Тезата, че не могат да работят с друг освен с руски петрол и че ще затворят ако не е такъв, сами доказват че не е вярно. Днес питах шефа на митниците. С дерогацията пак ще работят 50 на 50. Защо тази година работят на 90% – ами защото е с лев отстъпка. Но той не отива при потребителите. Като направим опит тая дерогация да е за българите, коалицията Лукойл гласува против“, атакува той БСП, ПП, „Възраждане“ и „Български възход“.

От ГЕРБ посочиха, че служебният кабинет обещава да обложи Лукойл със свръхпечалба. „Това зависи дали ще се върнат фирмите в България и в края на годината техният счетоводител колко ще напише, че е печалбата. Ние се молим те да не ни излъжат. Ако няма закон, който да им взема разликата между брента и уралския нефт, всичко зависи от добрата им воля“, смята обаче Делян Добрев. А Борисов посочи, че тази година са изсмукали печалби от 2,1 млрд. и попита защо не дадат 700 млн. от тях сега, а не да се чака догодина.

На въпрос дали се е срещал с турския президент Реджеп Ердоган, Борисов отново повтори, че не е. „Аз отидох на вечерня, слагаха ме на трон, аз не исках да седна, всичко пред камерите и от там на колата, може да се види кога сме минали границата. Ако се срещна с Ердоган, е чест, ще го снимам, защото е в полза на България. Без тях мигрантската криза не може да се реши“, добави бившият премиер. И посочи, че в Турция се строят терминали за втечнен газ, може сега да станем съсобственици както сме купили 20% от Александруполис. „Ако сме отговорни, държавата трябва да се включи като съакционер, за да си докарваме танкери, а не както направиха Кирил Петков и Асен Василев, или който им е бил министър – не си резервираха капацитет в Гърция, а пратиха частна компания“, смята лидерът на ГЕРБ.

Борисов е доволен и от задвижването на антикорупционното законодателство. „На първо четене тези важни закони, касаещи и ПВУ, минават ударно и се надявам законите, пратени от Министерския съвет по ПВУ, също така да минат. Утре е важно на комисия да мине подкрепата за Украйна и в петък да се гласува в зала, защото в момента демократичният свят е в подкрепа на Украйна. И дори не може да си представите какво огромно влияние има това във всички решения на ЕС. Ние сме заели твърд курс и се надявам ратификацията за подкрепата за даване на въоръжение за Украйна нашата ПГ да го подкрепи“, даде заръка на своите депутати той.

ГЕРБ дадоха пресконференция броени часове преди в парламента да започнат консултациите за реализиране на първия мандат за кабинет, ръководен от проф. Николай Габровски. Бойко Борисов отново подчерта, че не се меси в избора на кандидата за премиер. „Аз действително не се меся. Целта е да се намерят експерти, които имат качества и се приемат от другите“, настоя лидерът на ГЕРБ.

Професорът помолил чрез администрацията на ГЕРБ да се изпратят писма за разговорите, но Габровски е „упълномощен да направи необходимото за редовно правителство“. А оценката на Борисов за 48-ото НС е: „толкова добре работещ парламент в България досега не сме имали“.

 

„Хубаво е, че, доколкото разбрах, ДБ и БСП ще проведат срещи. Това отваря разговор при евентуален 2-и или 3-и мандат. Почва да се връща чрез този наш ход на човек, който никога не е бил в ГЕРБ, да проведе тези преговори“, заяви Борисов.