Борисов: Искам следващата година София да стане дигитален град

0
87
Снимка: фейсбук

Премиерът горд, че кметовете на ГЕРБ носят отговорност

„Това е страхотна придобивка. Ако идваш от Благоевград, слизаш на гарата в „Овча купел“, взимаш метрото и отиваш, където пожелаеш.“ Така премиерът в оставка Бойко Борисов коментира с кметица Йорданка Фандъкова и младежи от ГЕРБ откритата днес нова отсечка от третата метролиния през „Овча купел“. В експлоатация влиза и новоизградената жп спирка Горна баня.

„Какво очакват от нас сега софиянци? София е модерен град. Следващата година – трябва да бъде дигитална София. През този телефон да може да погледнеш кога ще ти дойде градският транспорт, плащаш си данъците през телефона… Интернет навсякъде, модерен град. Това трябва да го направите вие“, обърна се Борисов към актива на ГЕРБ.

Борисов заяви, че се гордее, че кметовете на ГЕРБ носят отговорност, а не като кметицата на „Красно село“ от ДБ, чиято оставка бе искана от стотици столичани на протест заради гафовете ѝ и прибраните пари от пенсионери, но тя стои на поста си, а Христо Иванов не я оттегля.

„Направихме много – тангенти, булеварди, кръгови, мостове, шадраван дори нямаше работещ като дойде ти. Тогава ние оправихме цялата инфраструктура, чак до АМ „Люлин“. Имаме с какво да се похвалим и още две години и половина искам да работите както досега. После ще представим и нови кметове, както представихме нови министри“, каза още Борисов.

Георги Георгиев, адвокат и преподавател в СУ по търговско право, зам.-кмет по финанси пръв взе думата и на въпрос на премиера уточни: „Учил съм в Лондон и се върнах тук. Аз не проумявам как и защо ДБ и БСП в общинския съвет не искат да продължим метрото и трябва за такива основни неща да спорим“. Борисов посочи, че за тях са важни мерцедесите, заплатите, а не да се возят на екологичното метро и после да се качат с лифт на Витоша или да карат велосипеди по новите велоалеи.

Георгиев показа на премиера приложението, с което дигитално се купуват билети за цялата градска мрежа. „82 000 са регистрираните потребители и имаме близо 400 000 транзакции. Разписанието и всичко за транспорта също се вижда в това приложение. Може да се планира и маршрут, както е във всички европейски столици“, уточни той