Борисов: Колега Трифонов, БСП и ДПС ще са и в следващия парламент, без тях не можеш

0
351
Снимка и видео: фейсбук

Със закриването на специализираната прокуратура и КПКОНПИ услужиха на мафията, посочи премиерът

„Ние сме лоялни на ЕК, нищо против нямаме нито руската, нито китайската, нито която и да било ваксина. Когато Европейската агенция по лекарствата я одобри, тогава ще поръчаме“, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с министри в Банкя.

Той даде за пример строгите мерки в другите държави. Той заръча на министрите да работят, защото всичко, което правят е в името на хората. „Не правете нищо, което след това ще се срамувате. Един ден българите ще оценят как сме се справили“, каза Борисов и продължи:

„Могат да си направят правителство за 5 дни и тогава да си подадат оставка. Ще се извъртим за три дни като процедура за служебно правителство и тогава могат да си приемат, ако искат не „Спутник“, ами от Луната ваксини да си докарат. Има много неща за решаване, а не да искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще правят с тези пари. Правят си правителство, актуализират си бюджета. Показаха, че за три дни могат да взимат решения. Даже по време на Октомврийската революция декретите на Ленин не са минавали за три дни. Както могат да съберат огромно мнозинство да махнат КПКНОПИ, специализираните съдилища и прокуратура, както могат да услужат на мафията да им пуснат запорираните пари, така могат да си направят правителство, и то да реши всички въпроси. Докога ще продължават да ни държат, нарочно се мотаят“.

От думите му стана ясно, че в момента, в който ЕК каже „да“ за руската ваксина, ние ще подпишем договор.

Външният министър Екатерина Захариева обяви, че днес ще говори с посланика на Русия във връзка с последните разкрития на прокуратурата за руска следа в четири взрива в страната преуз последните 10 г. „Няма как правителството да не реагира в тази ситуация“, каза Захариева. Борисов категорично каза, че Русия няма да шпионства в България. Иначе руските туристи са добре дошли.

Деница Сачева отчете, че нивата на безработица в момента са същите от преди кризата. 300 хиляди работни места сме запазили, 1,1 млрд. лв. е платена по мярката 60/40. Тя обяви, че мораториума над правителството създава трудности по програми за наемане на безработни.

Икономическият министър Лъчезар Борисов също взе участие в срещата.

Финансовият министър Кирил Ананиев отчете, че от началото на пандемията до края на епидемичната обстановка в края на май са предвидени 6,1 млрд. лв., през изминалата годината са изхарчени 4 млрд. лв.

Накрая Борисов отново заръча на министрите да работят. Той коментира и работата на парламента: „Аз съм добронамерен човек, няма нещо, което да ме интересува повече от това България да е силна и предвидима властта. Най-важното, което хората очакваха да се случат са мажоритарни избори и субсидията да отпадне, не знам при какъв диалог и задкулисие това отпадна от дневния род. Кой и при каква сила отпадна и точката за дневния ред“. Борисов напомни на Слави Трифонов, че кворума в зала е работа на управляващите и продължи:

„Да закриеш КПКОНПИ със запорираните сметки и в момента, в който паднат, ще се изтеглят парите в чужбина, може да плащат следващите избори. Тях вече не ги интересуват парламентарните избори, всичко е в полза на Радев. Някой цели да няма правителство. Гласуването по пощата в Щатите не беше признато от нито един кандидат, броиха го с месеци. Електронното гласуване ще направи хакерите много богати хора“.

Борисов хипотетично прие, че ГЕРБ е втора сила на следващите избори и се обърна към лидера на „Има такъв народ“: „Колега, Трифонов, партиите на статуквото пак ще са там – ДПС, БСП, без тях не можеш“. Борисов припомни, че държавата се е справила с миграционната криза и пандемията. „Накъде водят държавата – или аз да съм едноличен господар, или не участвам. Няма такава политика в Европа. Навсякъде са коалиционни правителство с компромиси. Дано вложат малко разум като нас. И да спрат да спекулират, особено Радев, че някой трябва да им актуализира бюджета. Не могат да ме накарат да се подпиша, да си направят правителство за 5 дни“, каза премиерът.

Ананиев допълни, че едни нови избори ще струват 70-80 млн. лв. „Понеже парите са в изобилие, затова ние ще си позволим да изхарчим стотици милиони за егото на някой. Пораженията ще са чудовищни. Няколко пъти народа ни връща след като милиарди изтекоха от КТБ. Първата година при наше връщане е само пълнене на дупките. Криво ми е, че не не сме на власт, а че имат всички възможности, които ние нямахме“, каза Борисов.