Отварят ваксинационни центрове край границата /видео/

0
56
Снимка: фейсбук

Учениците от 6-и и 11-и клас да се върнат постоянно в училище след 10 май, предлага министър Вълчев

Премиерът Бойко Борисов ще предложи да се открият ваксинационни центрове по границата.

Той събра в дома си здравния, образователния и спортния министър – Костандин Ангелов, Красимир Вълчев, Красен Кралев. На срещата присъства и Даниел Митов.

Предлагам да изпълним това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда, каза Борисов.

Министър Ангелов обясни, че за второто тримесечие ще пристигнат 5,5 млн. ваксини, а в понеделник ще дойде най-голямата доставка от „Пфайзер“ – 138 хиляди дози.

Борисов благодари на страните в ЕС, които са отстъпили ваксини в наша полза. Вече имаме стотиците хиляди ваксини, каза Борисов и цитира данни, че днес заболелите у нас са 798, а в Гърция, Сърбия, Румъния минават над 2000.

Премиерът каза, че минаваме над 1 млн. души излекувани и преболедували. Той изтъкна и финансовите средства, които държавата е отпуснала в битката с коронавируса.

„България се справя сама и то много успешно. Взехме навременни мерки, подготвихме цялата системата, третата вълна почти не се усети. Управлявахме кризата професионално“, обобщи министърът на здравеопазването.

Спортният министър припомни, че от вчера футболните фенове вече се допускат на стадионите.

Борисов призова приятелите си в спорта да носят маски. „Има ли някой на резервната скамейка без маска, на Гонзо какво му пречи да си сложи маска и да даде пример. Правим всички усилия да върнем нормалността, но дайте личен пример, най-големите звезди го правят. Щом Меси и Роналдо слагат маски, направете като тях“, апелира Борисов.

Учениците от 6-и и 11 клас да се върнат в училище след 10 май. И ако епидемичната обстановка позволи те да изкарат присъствено учебната година, предложи министърът на образованието.

„От всички тези ученици имаха най-малко присъствени седмици през последната година. Още повече, че в средата на май 12 клас приключва учебната година“, аргументира предложението си Красимир Вълчев.

Той припомни, че от утре в клас на ротационен принцип е време в училище да се върнат 5, 9 и 11 клас. Министърът посочи, че за момента данните показват много по-малко заразени сред педагогическия и непедагогическия персонал.

Премиерът в оставка коментира и уволнението на преподавател в УНСС: „Преди няколко години бяхме в УНСС и имаше зарязан строеж, Горанов категорично отказа да плаща, но отидохме на място. Няколко покани имах за откриване, аз отказах и една сутрин, когато отваряхме суперкомпютъра, минахме през института, спряхме отвън, нямаше никакви студенти, само ректорът дойде. Защо искат да ни забъркат в тази тема. Ако си имат вътре в института някакви проблеми, да си ги решават, но затова, че сме спрели пред университета… Нито познавам доцентите, нито професорите. Много други партии правиха агитации във висшите учебни заведения, ние не сме, ние само строяхме и оборудвахме“.

Той отново коментира Радев: „Вчера президентът, садейки поредното дърво, каза да работим. Малките партии наложиха противоконституционен мораториум. Не може да схване каква им е играта.  Тече задкулисие, което ние не знаем какво е“. Борисов засегна и мълчанието на Радев за шпионските скандали. „Всички наши партньори знаят колко сме напред в тези си действия“, изтъкна премиерът в оставка. Той коментира и „Да, България“ като задочно попита дали Слави Трифонов е казал какво му е мнението за Навални, F-16.

Митов го допълни, че „Демократична Българуя“ дават подкрепа за партията, за която не се знае какви са й геополитическите й възгледи. „Русия се опитва да саботира демокрациите в света. Да разруши геополитическата архитекрура създадена след Втората световна война. Те предпочитат да дадат подкрепата си на „Има такъв народ“ и на Радев, който казваше, че Крим е руски. Аз съм спирал руски самолети като външен министър, гонили сме руски дипломати“, коментира Митов и допълни: „в ситуация, която трябва да се вземат важни решения, да се отстояват позиции на нашите партньори, „Има такъв народ“ и Радев мълчат, а близките ни по позиция хора от „Демократична България“ ги подкрепят“.

Борисов се пошегува да предложат на „Демократична България“ Христо Иванов да стане главен прокурор, а Атанас Атанасов шеф на ДАНС и ще искат да говорят с ГЕРБ.