Борисов поиска Демерджиев да разследва правителството на Кирил Петков заради хаоса с газа

0
85
Бойко Борисов

Според ГЕРБ става въпрос за умишлени действия

До това ни доведе промяната – хаос и разруха. Разликата в цената на газа при нас и при тях е от земята до небето. Както и да се опитват да обясняват, се оплитат в лъжите си“.

Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

Той припомни разминаването между, от една страна обясненията, че служебният кабинет само организира избори, и от друга – решението да не се поръчват танкерите, а да се остави това на служебните министри.

Аз се надявам Демерджиев да разследва умисъла, по който България беше въведена в капан. Бойко Рашков вече не упражнява чадър. Има и самопризнания: казаха, че са решили да не подпишат. Това сега струва милиони“, заяви Борисов.

Той обвини ДБ в раздвоение на личността, защото искат отказ от руския газ, но не и петрола. „Защо „Газпром“, а не и „Лукойл“, попита Борисов, който отправи въпроси към бившите управляващи.

Има умисъл, че ПП не подписаха с американската компания за танкерите. Има умисъл и, че не са резервирали капацитет на пристанището за втечнен газ – или, както Кирил Петков го нарича – паркинг. Това са престъпления в НК, те са направили куп самопризнания“, обясни Борисов.

„Днешното събитие е провокирано от две декларации на „Да, България“. Приветстваме ги, че след няколко месеца разбраха за какво става въпрос. “Демократична България” се обявява категорично против връщането на “Газпром” като доставчик на газ за България и настоява за ясна позиция по действията на служебното правителство от всички политически сили, които се определят за изповядващи евроатлантически ценности“. Ура, другари! Браво!“, обяви Борисов. Изявлението му дойде малко след като от ДБ се обявиха категорично против преговорите с „Газпром“ и обявиха, че служебния кабинет се опитва да върне зависимостите към Кремъл.

„На 31 юли аз казах, че ГЕРБ ще управлява само с партии, които са за 100% дивесификация. Декларативно се обръщам към колегите от другите партии – да приемем проектозакон за 100% диверсификация и срещу „Газпром““, настоя бившият премиер.

Борисов посочи, че ГЕРБ са уредили цената на газа да е 37,71 лв. „След „Промяната“ цената е 298,20 лв. и не ми говорете, че така е навън. Ние имаме до 31 декември договор! Септември 315 лв., август 125 евро. Ето това, уважаеми господин Христо Иванов, Атанас Атанасов, ни доведе „Промяната“. Хаос и разруха!“, атакува той кабинета на Кирил Петков, в който участваха и ДБ.

„Призоваваме правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса“, казват от ДБ днес. Нали казвахте, че служебният кабинет трябва да организира само избори?“, продължи лидерът на ГЕРБ.