Кризата с Covid-19 ще остави още един безработен – Румен Радев

0
21166
Румен Радев Снимка: Дарик

Президентът с тежките комплекси вече “не вдига самолета” в политиката

Тодор Александров

Много е страшно да си обладан от тежки комплекси като личност. Но още по-страшно е, когато с тежки комплекси се опитваш да управляваш държавата като президент.

Това е Румен Радев – тежък комплексар, монтиран от чужди на България сили, в креслото на “Дондуков” №2.

Днес в Елин Пелин президентът, уж обединител на нацията, демонстрира в пълна сила своите комплекси. Защото му зададоха неудобни въпроси не “негови” журналисти. И го “извадиха от обувките”. Когато не чете предварително написан текст, бавно като някой олигофрен, или пък не приказва предварително уговорени слова пред удобни репортери, президентът става за смях пред публиката. Спомнете си визитата му в “Пирогов” и изявленията му как дарил пари, а жена му раздавала мартеници на… Коледа.

Румен Радев е с тежки комплекси от властта, която хем има, хем няма как да упражнява заради ограничените правомощия по конституция. Към премиера Бойко Борисов. Споменаването на Борисов му действа като червено на бик.

И тогава Радев е истински, без фалшивата маска на загрижен “за народа” човек. Злобен, нагъл: „Ако аз управлявах, нямаше да се краде!“ Ниска топка. Направо спукан плондер. Завистлив и напълно неподходящ за поста, който заема. Тежък комплекс от социологическите проучвания, които показват, че заради неадекватното му поведение по време на кризата рейтингът му клюмна тотално. И това е само началото.

По мнението на всички анализатори коронавирусът е на път да остави още един безработен и това е Румен Радев. Според тях президентът вече “не вдига самолета” в родната политика и няма шанс за втори мандат. Дано до догодина мярката 60 на 40 действа още.

Няма и как да има шанс, след като бе единственият държавен глава в света, който вместо да призове за обединение на сънародниците си пред страшната пандемия, използва коронавирусът за политическа пропаганда. Срамно и недостойно. Докато се криеше като мишка в Бояна. Какво всъщност направи Радев по време на пандемията?

Две визити – в Плевен и “Пирогов”. Посещението в частния завод на “Емко” не го броим, то няма връзка с кризата. Това е. За три месеца. Не, че в “Пирогов” и в плевенската болница нещо се промени след височайшите посещения.

А и след дъжд качулка свика някакъв  съвет за преодоляване на икономическата криза. За стойността на този форум говори само присъствието на новия гуру на “Дондуков”№2 Александър Маринов. Бившият висаджия, последният човек, видял Васил Илиев жив, експредседател на столичната организация на БСП и по-бивш агент на Държавна сигурност с псевдонима “Майстора” пасна идеално в сградата на президентството. “Майстора” е сред свои хора – фуражки, бивши ченгета, векерейци. За кражбите от държавата Радев сигурно е ползвал негови съвети.

Или пък на съветника си по антикорупция Пламен Узунов-Фашиста. Бивш министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Радев, който не краде. В момента Узунов е разследван от ОЛАФ за скандална сделка по време на министерстването му за 30 млн. лева за купуване на 290 джипа за МВР. Разследването е за измами с евросредства.

И преди съм писал, че Румен Радев е срам за България и напълно безполезен човек, орезилил президентската институция по време на най-голямата криза в света след Втората световна война.

Да сте чули държавният глава да е изказал благодарности на лекарите, на Националния оперативен щаб, на полицаите, които денонощно бяха на улицата, на доброволците, на хилядите дарители? Нищо. Все едно такова нещо няма.

Президентът е като кукувичка от часовник, която излиза в определен час и кука. Едно и също. Докато се развали. През ноември 2018 г., когато инициира улични метежи на “бедни” българи с джипове, Радев заяви, че полицията събирала неправомерно данните на гражданите. Днес пак същото. Никаква мисъл, никакво развитие.

Четири години времето на “Дондуков”№2 е спряло. С такъв човек и такъв екип – толкова. Избиване на комплекси, злоба и жлъч. Кръгла нула. Някой беше изкарал по телевизиите и надзорничката на Радев в президентството Илияна Йотова да говори глупости.

Чудя се кой измежду нея и подопечният й президент е по-зле. Какво да коментираш дама, чийто хоризонт се простира само до мечтата да съобщи за изборната победа на партията си по телевизията. Йотова също ще стане жертва на коронавируса догодина и ще се наложи да й търсят работа на “Позитано” №20. Ако дотогава я има партията й.