Борисов: Колкото повече виждат, че са некомпетентни и неподготвени да управляват, толкова по-злобни стават

0
68
Бойко Борисов Снимка: фейсбук

Всички се втурнаха да обслужват Радев, без изобщо да се занимават с ежедневието на хората. За разлика от парламента ние работим, казва премиерът

„Всички се втурнаха да обслужват Радев, да му променят избирателните кодекси, без изобщо да се занимават с ежедневието на хората“, заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов чрез видео във фейсбук след среща на Министерския съвет, съобщи „Дарикнюз“.

Министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев посочи, че при връчването на мандата президентът е изрекъл лъжа. Румен Радев заяви, че „правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава пенсионерите, гражданите и бизнеса от подкрепа, в случай че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство“.

„За разлика от парламента ние работим. Днес е Велика сряда, а това е ден на предателството и не случайно парламентът не се събра да работи“, заяви Борисов.

„Няма ли да си ходим? Цяло лято искаха да си отидем. Вече трябваше да имат правителство и да са направили каквото искат и каквото лъжеха хората – един месец се мотаят. Това са измамници“, каза Борисов.

Възложихме на Томислав Дончев да започне консултациите със службите на ЕК за окончателно изпращане на плана за възстановяване, заяви Борисов.

„Видяхме, че няма други разумни предложения за плана за възстановяване. Спазихме всички процедури с уважение към българския парламент. Вчера Томислав Дончев с групата, с която е работил, отиде, представи, обяснихме. Не чухме нищо градивно. Затова възложихме на Томислав Дончев, който сутринта е говорил с Европейската комисия, да започне консултациите със службите на ЕК с оглед окончателно изпращане на проекта в съответствие с изискванията на регламент 24.11 от 2021 г“, допълни той.

Последният вариант на плана за възстановяване е били изпратен на ЕК на 20 април, посочи Дончев. „След седмици и месеци на горещи политически дискусии по отношение на плана, дали има какво да се добави. Вчера имаше 2 часа изслушване в бюджетната комисия, където имахме възможност да запознаем народните представители от всички политически сили не само със съдържанието на документа, но и с всички процедури, свързани с изработването на плана, всички изисквания, на които той трябва да отговаря и какви са отношенията и преговорите с ЕК, които са протекли“, посочи Дончев.

„Оттук нататък сме в състояние да стартираме процедурата, която ЕК препоръчва, т.нар. „предварителна проверка“, която ще удостовери дали планът съответства на единадесетте критерия, които са заложени в регламента. Когато тази предварителна проверка приключи, планът ще е готов. После предстои да бъде одобрен от ЕК и Европейския съвет“, обясни той.

„По нито една тема нямаме реален опонент. Скриха се, отново не показаха на хората какво искат, какво правят, единствено се водят от злобата и своята некадърност, национални предателства. Колкото повече виждат, че са некомпетентни и неподготвени да управляват, толкова по-злобни стават“, заяви още премиерът в оставка.