Борисов: Този акт на Русия може да бъде повод за нов военен конфликт

0
225
Бойко Борисов

България трябва да се присъедини незабавно и категорично към реакцията на съюзниците ни от ЕС, пише лидерът на ГЕРБ

„Признаването на самообявилите се сепаратистки области Донецк и Луганск е грубо нарушение на териториалната цялост на Украйна“. Това написа в профила си във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той коментира, че този акт е нарушение на международния правов ред и международната общност не може да остане безучастна.

„За съжаление, този акт може да бъде повод за нов военен конфликт. България трябва да се присъедини незабавно и категорично към реакцията на съюзниците ни от ЕС. Сега Европа трябва да говори в един глас“, завършва Борисов.

Бившият външен министър Екатерина Захариева също коментира темата в социалните мрежи:

„Признаването от Путин на самообявилите се сепаратистки области в Източна Украйна е брутално нарушение на международния правов ред. Това поредно грубо погазване на териториалната цялост на независима държава не може да бъде подминато с мълчание от демократичния свят. Още повече когато явно това ще бъде повод за нов военен конфликт. България трябва да се присъедини незабавно, категорично и солидарно към реакцията на съюзниците ни от ЕС и да подкрепи нашите украински приятели“, заяви тя.