БСП дава социалния министър Лазар Лазаров на прокуратурата заради покупка на имоти

0
79
Георги Гьоков разказва за сигнала до прокуратурата.

Сигналът от депутатите е за изразходване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост

БСП дава служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров на главния прокурор. Сигналът е внесен на 25 януари тази година и е за неправомерно разходване на публичен ресурс, в случая европейски средства по Плана за възстановяване по компонента за социално включване, във връзка с решение на служебното правителство от 15 декември 2022 г. Това обяви народният представител от БСП Георги Гьоков пред журналисти в Народното събрание.

По думите му става въпрос за проект „Развитие на социалната икономика“ на обща стойност от близо 27 милиона в 2 компонента.

„По единия става въпрос за създаването на 6 регионални центрове за подкрепа модернизирането на предприятията за социалната икономика. Но в заданието няма задължение Министерството на труда и социалната политика да закупува имотите, които са разположени регионалните центрове, каза Гьоков. Той обясни, че и държавата, и общините имат помещения, които от години стоят празни. Няма необходимост държавата да похарчи огромни средства не за подкрепа на социалната икономика, а за закупуване на помещения, допълни той.

„2,160 млн. лв. от проекта са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово и решението е на служебното правителство с N1023 от 15 декември 2022 г., с което възлага на министъра на труда и социалната политика да сключи договори за покупка в полза на държавата на 3 недвижими имота от частни субекти”, разказа Гьоков.

Народният представител от БСП попита защо се прави това, а не се търсят свободни държавни или общински имоти. А според него отговорът е един – при държавните имоти няма комисиони.

Той даде пример с имота в Габрово, купен от държавата за 560 хил. лв., който дълго време се е продавал от собственика чрез агенция за 168 хил. евро. А в деня, предшестващ решението на правителството, цената в сайта на агенцията била променена с новата, разказа Гьоков.