БСП е против сделката за още осем F-16

0
58
Борислав Гуцанов

Според социалистите цената на новите американски изтребители е безумно висока

БСП е против сделката за още 8 F-16, коментира пред журналисти в парламента социалистът Борислав Гуцанов.

„Това е абсурдна ситуация. Служебният кабинет на Стефан Янев е пратил писмо през август до САЩ да се коментират вторите самолети, при положение че не са дошли първите осем изтребителя F-16 и се забавят с около 2 г.“, коментират от БСП. Според социалистите цената на новите американски изтребители е безумно висока.

„Най-слабата икономика даваме на най-могъщата за пореден път 2,2 млрд. лв. за нещо, което не са знаеше дори къде ще бъде произведено. И сега идват вторите самолети на още по-висока цена. Как става това? Нали точно ГЕРБ обясняваха, че ще бъдат по-евтини. А те сега се оказват още по-скъпи”, констатира Борислав Гуцанов.

Първите 8 изтребители F-16 бяха закупени през 2019 г. за 1.256 млрд. долара. Още тогава от МО повдигнаха въпроса да се направи запитване към САЩ за още 8 изтребителя, тъй като военната продукция поскъпва. Вчера стана ясно, че Държавният департамент е изпратил към Конгреса на САЩ проекторешение, с което да се даде зелена светлина за потенциална сделка с България за придобиване на още осем нови изтребителя F-16 Block 70 за общо 1,673 млрд. долара с оборудването към тях.

„Вижте на какви цени купуват Румъния, Гърция, Полша. Това е безобразие. Не може да научаваме от чуждата администрация за какво става въпрос“, възмути се Гуцанов.