БСП иска връщане на гласуването и с хартиена бюлетина

0
111
Снимка: архив

Поправките в Изборния кодекс въвеждат изискването вместо кабина за гласуване да има параван

Да се върне гласуването на хартия като равнопоставено на машинния вот – такава промяна в Изборния кодекс внесоха в понеделник в деловодството на парламента депутати от БСП.

Промените в законопроекта предвиждат избирателят да не бъде задължен да упражни правото си на вот само на машина, ако секцията наброява над 300 гласоподаватели, както беше досега. Мотивът на вносителите – депутатите от левицата Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев, е, че задължителното машинно гласуване е отблъснало безпрецедентно много хора от изборите, притеснени, че няма да се справят с техниката.

Избирател, който гласува с хартиена бюлетина, няма да може да гласува машинно, гласят още поправките.

Поправките в Изборния кодекс въвеждат изискването вместо кабина за гласуване да има параван, а резултатите от машинния вот и от този на хартия да бъдат сумирани и вписани в секционния протокол. Към него ще се прилага обаче и машинният протокол, както беше на последните два парламентарни избора.

Общият брой на намерените в изборните кутии хартиени бюлетини и на подадените машинно гласове трябва да е равен на общия брой избиратели в секцията, гласят промените.

Потвърдените машинни гласове следва да са равни на отпечатаните от системата контролни разписки, посочват вносителите от БСП.

Позволява се видеозаснемане и видеоизлъчване от страна на кандидати, застъпници, наблюдатели при приемането и проверката на протоколите при спазване на неприкосновеността на личните данни.

За връщане на хартиените бюлетини отдавна настояват и от ГЕРБ, а днес председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова отново повдигна темата в Русе, където беше на среща с избиратели.

„Предсрочните избори предстоят, дори са вече закъснели. Единственото, което трябва да направи Народното събрание, преди да се разпусне, е да върне възможността да се гласува с хартиени бюлетини“, заяви депутатката от ГЕРБ.

Задължителният машинен вот в секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина беше въведен от 45-ото Народно събрание, като промените в Изборния кодекс бяха единственият напълно приет законопроект от този парламент.