БСП изхвърли малките партии от първите места в листите

0
214
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

Георги Кадиев, Велизар Енчев и Иво Христов вече не са водачи на листи

БСП изхвърли коалиционните партии от водаческите места в листите за вота на 14 ноември. Това стана ясно след заседание на Изпълнителното бюро на червената партия, провело се в четвъртък, на което тясното ръководство е определило имената, които че застанат начело на всяка една от листите в страната. Сред тях ще има рокади и размествания от един регион в друг, съобщава „Монитор“.

На изминалите избори през юли изявени лица от малките партии в коалицията водеха на редица места. Такъв бе казусът с Георги Кадиев, който бе водач в Стара Загора. Сега там на първо място е поставен Георги Гьоков, което пък е станало именно по искане на местната структура. Така от Кърджали пък липсва Велизар Енчев, който е заместен от Милко Багдасаров. На мястото на Иво Христов в Пловдив-област отива Кристиян Вигенин. Така той на свой ред ще води на две места – Ямбол и Пловдив област.

Коалиционните партньори ще имат право на четири втори места в листите във Видин, Кърджали, Кюстендил, 25 МИР София. Имат още шест трети места, в други 12 листи са едва на 4-то място, а на пет места – пети поред в листите. В останалите райони са имат заделено 6-то, 7-мо.

Местата за коалиционните партньори и гражданската квота във всяка листа са между 2 и 5. Най-много обаче са във Велико Търново, където за тях са заделени 8 места.

Иначе има завъртане на редица водачи на депутатски листи. Секретарят на ИБ Вяра Емилова, която водеше в Силистра, отива в Ловеч. А досегашният водач в Ловеч – зам.-председателят Ирена Анастасова, вече ще води в Монтана. Атанас Костадинов, който досега водеше в Монтана, ще отиде в Силистра. В Русе остава Крум Зарков. Корнелия Нинова остава начело на листите във Варна и столичния 25-и МИР. Същите са водачите и в другите два столични района – Христо Проданов в 23-и МИР, и Георги Свиленски в 24-и МИР.

Националният съвет на свой ред трябва да одобри листите неприсъствено, а членовете имат два дни време да одобрят на подпис решението – на 1 и на 2 октомври.