БСП поиска оставката на Стойчо Кацаров: Не е в състояние да се справи с кризата

0
102
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

Въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат“ по този необмислен начин е неприемливо и неработещо, твърдят социалистите

Изпълнителното бюро на БСП поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. Позицията му бе разпространена от Корнелия Нинова във фейсбук. Повод са обявените вчера мерки, които общо взето включват въвеждане на „зелен сертификат“. Според социалистите ваксинирането е доброволен акт, а въпросният сертификат е необмислен и неприемлив начин, който е неработещ.

Ето и позицията на БСП:

Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат“ по този необмислен начин е неприемливо и неработещо.

Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?

Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка.