БСП ще предложи алтернативен бюджет, Нинова писа двойка на правителството

0
35
Корнелия Нинова Снимка: БТА

Социалистите няма да подкрепят промените в конституцията

„ПП-ДБ, и ГЕРБ допуснаха Пеевски да стане формалният говорител, формалният премиер, той да решава проблемите и т.н. Да ви отговорят те защо го допуснаха това, при положение че имат мнозинство ПП-ДБ и ГЕРБ. Те се предадоха. Що се отнася до Пеевски – не е луд този, който яде баницата, а който му я дава.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ние сме опозиция на това правителство, така че дали Пеевски ще бъде негов говорител или Денков, за нас е все едно. Политиката му е сбъркана и знаете, че нашето искане за оставка и два вота на недоверие е категорично“, каза Нинова и подчерта, че не се справят и не изпълняват собствената си програма. По думите й нито работата по присъединяването към Шенген, нито Еврозоната, нито съдебната реформа са свършени от това, което те си поставиха като задача. „По тяхната скала – двойка“, добави тя.

Днес БСП провежда среща с 16 партии, с които си сътрудничи на местните избори. Това са партии от левия спектър, център и патриотични формации. Сред тях са Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, Социалдемократи, Български възход, ВМРО, „Атака“, няколко земеделски сдружения.

„Преди изборите си поставихме за цел заедно да променим модела на управлението на ГЕРБ и постигнахме добри резултати заедно“, отбеляза Нинова, като посочи, че имат избрани кметове и общински съветници и в момента заедно формират общинските съвети и мнозинството. Лидерът на левицата е категорична, че това вече е изпитано партньорство.

Днес съмишлениците ще разговарят как да продължат това партньорство и как да направят ляво-център-патриотичен фронт. „Вероятно първата конкретна тема ще бъде бюджетът, как да си сътрудничим там, какви предложения ние да направим като парламентарно представена партия, защото те не са“, обясни Нинова. Тя допълни, че остават отворени за още сдружения, партии и коалиции, които да се присъединят.

Въпреки това „Левицата“ не е поканена. „На тези избори в повечето райони те се явиха като наши опоненти. Даже нещо повече – използваха наши кадри, бъркаха се в наши структури“, каза още Нинова, като уточни, че така е било в Шумен, Сливен, Смолян, Видин. Според нея от „Левицата“ са съсредоточили кампанията си повече срещу БСП, отколкото да я подчинят на общата цел срещу „модела ГЕРБ“.

Ваня Григорова, която беше издигната от БСП-София за кмет на столицата, също не присъства на днешната среща. Корнелия Нинова обясни, че причината за това е, че Григорова не е член на БСП, нито е представител на партия.

Между първо и второ четене БСП ще предложи алтернативен бюджет. „Освен социалната програма, която настояваме, виждам, че някои неща, между другото, ги е приел Асен Василев, което е добре и го поздравявам. Например, нашето предложение втората година от майчинството да е равна на минималната заплата, вдовишките надбавки да се увеличат“, отбеляза Нинова. Тя е категорична, че за тях това не е достатъчно и ще си предложат социалния пакет и нещото, което е по-различно този път, е да бъдат обложени печалбите на банките с по-висок данък и да се сложи таван на банковите такси.

„Знаете, че се въвежда глобален данък – 15% за корпорациите с оборот над 750 млн., ние смятаме, че този данък може би трябва да се приложи и към банките, които натрупаха за тези години 1,5–2 млрд. печалби и мисля, че е логично те да бъдат обложени с по-висок данък, както и да се сложи таван на таксите“, смята Нинова, като уточни, че най-склонни на този етап за тези промени са ПП-ДБ.

Лидерът на БСП определи като „пълен провал“ ситуацията в страната заради падналия сняг. „Трети ден има блокирани хора, селища без ток, непроходими пътища – това е абсолютен провал“, коментира Нинова.

Тя посочи, че не само регионалният министър носи отговорност за тази ситуация, но и областните управители, кметове, министерства, агенции като АПИ и т.н. Според нея проблемът няма да бъде решен, ако един човек, в случая министърът на регионалното развитие и благоустройството, си подаде оставката.

В заключение Нинова съобщи, че БСП няма да подкрепи промените в конституцията.