БСП внася колективен иск срещу таксите на мобилните оператори

0
25
Снимка: архив

Подготвили сме типова жалба, която ще качим и всеки може да си я попълни и да я подаде във Федерацията на потребителите, каза Корнелия Нинова

„Битката ни с несправедливото увеличение на цените на мобилните оператори продължава. Организираме колективен иск през Федерацията на потребителите“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание. По думите й много хора не могат да си наемат адвокати, а също и да си плащат сметките.

„Затова организираме т.нар. колективен иск. Подготвили сме типова жалба, която ще качим и всеки може да си я попълни и да я подаде във Федерацията на потребителите. Няма да плаща такса. Ние поемаме отговорността да заведем колективен иск за обявяване на неравноправни клаузи в договорите на мобилните операторите, както и за обезщетение на тези, които вече са платили по-високите такси“, обясни Нинова.

Според председателя на Федерацията на потребителите Емил Георгиев българският потребител е най-изтерзаният в целия ЕС, за което обвини държавните органи и бездействието на парламента. Той припомни скорошния случай, при който се разбра, че председателят на Комисията за защита на потребителите е скрил 3 доклада и има съмнение за вземане на подкуп.

„С години Народното събрание не се съобразява с директивите на Европейската комисия. Там е записано, че при такива нелоялни търговски практики санкцията е минимум 2 млн. евро. При нас максималната санкция е 50 хил. лв. Това е рай за всеки, който нарушава законите и директивите“, категоричен е Георгиев.