Червеният кмет на Самоков бастисал близо 200 бона общинска пара (документи)

1
3974
Скоро кметът Николов може да стане клиент на Лаура Кьовеши.

В навечерието на предизборната кампания Разплащателната агенция е изпратила писмо на Владимир Георгиев да й върне 181 399 лева заради нередности в изпълняван проект

Дългогодишният кмет на червения бастион Самоков Владимир Георгиев, който е кандидат за нов мандат, е бастисал почти 200 хиляди лева общински пари, влезли по договор на общината с Държавния фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА). Това е скандалът, който кметът Георгиев старателно крие по време на цялата предизборна кампания, и се надява да замаже, когато се върне в общината с купените гласове на близо 3 хиляди цигани от махалата в Самоков, по-известна като 7-ми квартал, разкриха за breaking.bg източници от общинската администрация.

В неделя кандидатът на БСП събра оттам около 1500 гласа. На 25 септември, в навечерието на предизборната кампания, изпълнителният директор на Разплащателната агенция Георги Тахов подписва покана до Владимир Георгиев да изплати общо 181 399 лева и 56 стотинки по записи на заповед, подписани собственоръчно от него. Причината за решението на Тахов е, че Разплащателната агенция е установила сериозни нередности или иначе казано – далавери, по финансиран от нея проект и изпълняван от общината.

Писмото на ДФ „Земеделие“ до кмета на Николов и записа на заповед от него.

 „Одобреният проект е изпълнен неточно, включително когато бенефициентът е придобил активи и/или изпълнил дейности – предмет по подпомагането, с технически параметри, различни от одобрените от ДФЗ – РА, или от Управляващия орган на Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. или в отклонение от количествено-стойностна сметка, когато констатираните различия/отклонения водят до недопустиммост или необоснованост на заявените за подпомагане дейности или разходи, или засягат основната цел на проекта, или променят предназначението на инвестицията, съгласно одобрения проект, или водят до несъответствие с целите, дейностите, изискванията и критериите за оценка, определени в документите по чл. 26 от ЗУСЕСИФ и/или в административния договор, съответно заповедта за предоставяне на финансова помощ.

В тази връзка е определен размер на задължението в размер на 151 166 лева и 30 стотинки за данъчна основа и 30 233 лева и 26 стотинки за разходи за ДДС”, е установила Разплащателната агенция. Шефът й Тахов уведомява кмета Георгиев, че ако не върне парите, то агенцията ще пристъпи към принудителното им събиране. По време на предизборната им кампания всички кандидати за кметове и общински съветници в България се ползват с имунитет срещу разследване, включително и за злоупотреби с държавни или общински пари. След края на кампанията обаче същите кандидати спокойно могат да бъдат разследвани както от компетнтните български власти, така и от Европейската прократура за злоупотреба с финансови средства на Европейския съюз.