Четвърти кандидат за кмет на София – Никола Вапцаров от „Изправи се, България“

1
193
Никола Вапцаров и Мая Манолова Снимка: Епицентър

Според партията нуждата от силен кандидат на обединените леви в София става все по-очевидна

Партията на Мая Манолова предлага Никола Вапцаров за кмет на София, съобщават на сайта си. „Битката за София вече започна. На терена се появиха кандидати, издигнати „на тъмно“ и с неясни каузи. Общото между всички е, че са удобни за управлявалите 18 години София – Борисов, Фандъкова, ГЕРБ, и по никакъв начин не застрашават порочния им модел в София“, заяви лидерът на партията Мая Манолова при обявяването на предложението. От „Изправи се, България“ предлагат кандидатурата на Вапцаров за публично обсъждане с левите партии и граждански организации. Според партията нуждата от силен кандидат на обединените леви в София става все по-очевидна.

„Изправи се, България“ е част от коалиция „Левицата“, чието учредяване бе обявено на 12 февруари. В коалицията участват и АБВ, „Движение 21“, Валери Жаблянов и Костадин Паскалев. На 17 юни от „Левицата“ обявиха, че на местните избори няма да се коалират с ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната-Демократична България“ и ДПС. От коалицията посочиха още, че до края на август ще бъдат готови листите им за общински съветници, както и ясни кандидатите за кметове.

На представянето днес Никола Вапцаров заяви, че е кандидатът, който не се срамува от потеклото си, а напротив, гордее се с него в лицето на поета Никола Йонков Вапцаров. „Имам вяра, че заедно може да изчистим София от корупционните схеми, които я държат в капана на безвремието и я задушават с презастрояването. Имам вяра, че заедно може да направим града ни по-хубав, по-чист, по-достъпен, по-зелен и по-сигурен. Имам вяра, че София има ресурса и човешкият капитал да се превърне в модерен, динамичен и същевременно уютен град за живеене“, така Вапцаров обяви слогана на кампанията си – „Вяра за София“, вдъхновен от едно от най-известните стихотворения на поета.

Кандидатурата на Никола Вапцаров е четвъртата обявена до момента. Първи от „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, с подкрепата на „Екипа на София“, представиха своя кандидат – предприемача Васил Терзиев. Последва кандидатурата на „Възраждане“ в лицето на депутата от партията Деян Николов. Проф. Вили Лилков прие да се кандидатира за кмет, след като политици и интелектуалци започнаха подписка за издигането му. От БСП няма официално обявен кандидат. До момента е ясно, че икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова и председателят на БСП-София Иван Таков са получили по четири номинации за кмет от първите четири конференции на районните организации на социалистите.