Човек на Доган става служебен премиер?

0
3544
Горица Грънчарова-Кожарева. СНИМКА: БТА

Горица Кожарева е съпруга на бившия член на ВСС Михаил Кожарев. Дамата е протежирана от Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева се е съгласила да стане служебен премиер, съобщи вчера „24 часа“. Според неофициална информация Кожарева най-вероятно ще бъде предложена от Румен Радев за следващ служебен министър-председател, защото е протежирана от хората на Ахмед Доган, които разцепиха ДПС.

Съпругът й е бившият прокурор и бивш член на ВСС Михаил Кожарев, който беше сред публичните поддръжници на Иван Гешев. Кожарев се счита са личен избор на Ахмед Доган в съдебния орган.

Миналата година стана ясно и че самата Горица Кожарева поддържа близки контакти с върхушката на ДПС. По време на преврата срещу бившия председател на Сметната палата Цветан Цветков, дамата многократно се е срещала с дългогодишния депутат от ДПС Рамадан Аталай.

Рамадан Аталай заснет на поредната среща в Сметната палата с Кожарева.

Последният пък е имал личен интерес от смяната на Цветков заради одитен доклад на хасковската община Минерални бани, която уличава него и кмета Мюмюн Искендер в множество имотни афери и закононарушения, пише сайтът mignews.info. Така президентът ще сложи човек на Ахмед Доган за премиер и това ще стане без „преврата“, който опитаха да спретнат ППДБ, хората на Рамадан Аталай и отцепниците от „Величие“.

По този начин Румен Радев ще овладее отново изпълнителната власт само, че през задния вход.

Горица Грънчарова – Кожарева е родена на 9 април. Магистър е по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“, Свищов.
През годините е заемала позиции на ръководител Одитно отделение, извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението и ръководи работна група за изработване на частта „Одити за съответствие“ на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата; член на Консултативния съвет на Сметната палата; главен експрерт в НАП.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз; председател е на Комисията по професионална етика към Сметната палата; координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО.
Участва в дейността на международни професионални организации на ВОИ и техните работни структури.
С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. тя бе избрана за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата на мястото на освободения Цветан Цветков.