Човек от „свитата“ на Кирил Петков на мушката на прокуратурата за „златните паспорти“

0
157
Стамен Янев Снимка: БНР

Не издаваме „златни паспорти“, а единствено удостоверения, с които да се кандидатства по съответната процедура, каза днес изпълнителният директор на Агенцията по инвестициите Стамен Янев

Човек от „свитата“ на Кирил Петков е на мушката на прокуратурата в разследването за „златните паспорти“. Става дума за шефа на Агенцията по инвестициите Стамен Янев, за когото преди дни депутатът от ДПС Хамид Хамид попита: „Дали това лице е от свитата на цар Киро?“

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство във връзка със сигнал за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез инвестиции, обясни днес говорителят й Христо Кръстев.

Ще се разследва организирана престъпна група, действала в периода 2015-2021 г., в която евентуално са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции /БАИ/, каза Кръстев.

Той не отговори на въпрос дали Стамен Янев, който е изпълнителен директор на БАИ, ще бъде привлечен към отговорност. „Разследването е в ранен етап, когато установим всички факти ще привлечем отговорното лице“, поясни Кръстев.

Сигналът, който е повод за образуването на делото, е подаден именно от депутата Хамид Хамид. Преди дни той разказа какво се съдържа в него.

В сигнала се твърди, че над 120 лица, основно китайци, част от които работят за китайските специални служби, и руснаци са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници. Превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг, съобщи Хамид. И допълни: „Само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивавания от 2015 г. до 2021 г.“

„Посочват се тримата посредници, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори. Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 милион и 1 лева.

Едни и същи са, огледални са и всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев.

Оказва се, че г-н Стамен Янев е Вечната Амбър в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ. Същият отново е назначен в Агенцията за чуждестранни инвестиции като изпълнителен директор и от един служебен министър на икономиката. Да ви кажа ли кой? Цар Киро! И днес това лице изпълнява тези правомощия.

Същият беше награден с пост на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие и тук изскачат и въпросите: Дали това лице има тези близки отношения със служебният министър на икономиката, днес министър-председател на Република България? Дали това лице е от свитата на цар Киро?

Дали има някаква връзка това лице да е издавало скоропостижно за няколко дена инвестиционен сертификат на Цар Киро,

който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде доста бързо и за това има четири публикации в медиите“, разкри Хамид Хамид. Изскачат въпроси за отношенията на г-н Стамен Янев с министър-председателя.

И допълни: „Особено притеснително е, че законодателните ни инициативи, с които искаме пълна проверка на целия този процес, на цялата тази далавера със „златни паспорти”, се прикрива от управляващото мнозинство. Те отхвърлиха нашия проект, нашето предложение за проверка и сега виждаме защо – те прикриват действия на лица, които са пряко свързани с управляващите днес. Ние ще стигнем до край с тези проверки. Ще покажем на обществеността какво крият, от какво се притесняват.“

Самият Стамен Янев свика днес брифинг, за да обясни позицията си.

„От вчера сме получили необходимите искания от прокуратурата, подготвяме документите, ще предоставим пълната информация и достъп. Кабинетът на директора на Агенцията по инвестициите е прекалено малък, за да побира каквито и да е документи. Те са в сградата, колегите ще направят пълно досие, което ще бъде предоставено на компетентните органи. Агенцията нито издава визи на чужденци, нито представя средства, нито контролира лицензирани финансови институции, не издава документи за постоянно пребиваване, нито има общо със „златния паспорт“, посочи той.

„Не издаваме „златни паспорти“, а единствено удостоверения, с които да се кандидатства по съответната процедура“, разясни той.

Стамен Янев заяви, че не Българската агенция за инвестиции единствено удостоверява факта на осъществената инвестиция – нито проверява хората, нито издава постоянно пребиваване. И подчерта, че „няма повод за притеснение“.

„Съвсем други процедури имат компаниите да направят инвестиции и да получат сертификат за клас инвеститор, съгласно Закона за насърчаване на инвестициите. Ние не получаваме информация кой е получил паспорт и кой не е“, коментира още изпълнителният директор. „Лицето е задължено, ако има изменение в обстоятелството, да информира агенцията – тогава се уведомяват компетентните институции, че има промяна в обстоятелствата“, посочи той.