ЦИК: 23 МИР в София с най-висока активност към 16,00 часа, най-ниска – в Кърджали

0
48
Снимка: архив

32 секции са преминали на хартиено гласуване заради проблеми с машините

Избирателната активност към 16,00 часа е 25,58%. Най-висока е в 23 МИР София – 33,95%, а най-ниска – в Кърджали – 19,72%.

„Същия процент избирателна активност сме имали на изборите на 14 ноември за народни представители към 16,00 часа – 25,58%, независимо че броят на избирателите и гласувалите тогава и сега е различен“, каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

7 жалби и 66 сигнала са постъпили до 17:30. Всички са обработени. Голяма част от тях са за нарушения в социалните мрежи и работата на СИК. За нарушение от подателите се смятат опашките пред секциите, както и за недопускане на наблюдатели в изборното отношение.

Установени са нарушения в три сайта за публикуване на предварителни резултати.

Преустановено е гласуването с машини в още няколко секции.

Общо 32 са секциите, преминали на хартиено гласуване. 11 от тях са заради неработещ четец на смарткартите.

„При нас не е достигнала такава информация и такъв сигнал. Не би трябвало техникът да може да даде такава информация“, каза относно информацията, че в Хармали има дефектирала машина, която е изтрила гласовете на хората преди 11,00 часа.

Четири сигнала са пристигнали за една и съща секция в квартал „Младост“ в София. Проблемът е бил, че отпред са се образували опашки. Затова от ЦИК препоръчаха при следващи избори избирателният списък да се раздели. Подобен казус е имал и при предишни избори в същата секция.