ЦИК: Ако Кирил Петков има двойно гражданство, ще бъде заличен от листите

0
255
Росица Матева Снимка: Дарикнюз

Комисията очаква между 750 и 800 секции зад граница

Ако Кирил Петков има двойно гражданство, той ще бъде заличен от листите, стана ясно на брифинг на ЦИК.

На въпрос как ще се процедира с Кирил Петков, ако се окаже, че е с двойно гражданство, Росица Матева коментира, че подходът им е еднакъв към всички кандидати за депутати.

Тя поясни, че ЦИК по закон прави проверка дали всички кандидати за депутати отговарят на изискванията и ако имат друго гражданство, се заличават от листите.

Дали Кирил Петков има такова, ще стане ясно едва след като листата бъде регистрирана и ЦИК извърши нужната проверка, разясни Матева.

11 187 са подадените заявления досега чрез сайта на ЦИК от българи зад граница за гласуване в чужбина. Най-много са от Турция – 4273. Следват тези от Обединеното кралство – 1341 и Германия – 1276. Близо до 1000 са заявленията от Испания, а под 700 тези от САЩ.

По прогноза на говорителя Цветозар Томов секциите зад граница ще са между 750 и 800 – близо до бройката за вота на 11 юли.

По традиция най-много са те в Обединеното кралство и Турция. След това винаги е Германия, но в момента имаме ограничение за секции извън посолствата само до 40 адреса. Затова сега там секциите ще са по-малко, уточни той.

Другите места са Испания и САЩ, където обикновено има по около 50 секции. Този път няма да има секции на екзотични острови, като не броим гръцките.

Най-вероятно ще има в град Никити на Халкидики, където миналият вот е имало близо 1400 избиратели.

Сега било съмнително дали ще има толкова, но по закон те трябва да открият там „автоматична“ секция.

Досега има регистрирани 6 кандидатпрезидентски двойки- 4 от името на партии и 2 от Инициативни комитети. Крайният срок е 12 октомври. В тази връзка Томов напомни, че за вота за президент бяха регистрирани общо 12 партии, 5 коалиции и 12 Инициативни комитети, но очевидно не всички ще регистрират и президентски двойки.