ЦИК обяви хонорарите за изборите

0
215
Снимка: архив

Председателят на голяма РИК ще получава 1280 лв.

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува първите си решения, свързани с произвеждането на предсрочните парламентарни избори, насрочени за 2 октомври 2022 г. с указ на президента.

Те са за определяне на възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК и специалистите към РИК, определянето на жребия при попълване на съставите на РИК и провеждане на консултации при областните управители за определяне на съставите на районните избирателни комисии и назначаването им.

За подготовка и произвеждане на предсрочните парламентарни избори в райони с до 400 секции членовете на РИК ще получават следното възнаграждение: председател – 1150 лв.; зам.-председател – 1090 лв.; секретар – 1090 лв.; член – 1030 лева.

В районите с над 400 секции членовете на РИК на длъжност председател ще получават 1280 лв. , на зам.-председател – 1210 лв.; на секретар – 1210 лв., а членовете ще получават 1150 лв., става известно от решението на ЦИК за определяне на възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК и специалистите към РИК.

ЦИК реши още членовете на СИК/ПСИК да получат еднократно възнаграждение за произвеждането на предсрочните парламентарни избори както следва: председател – 115 лв.; зам.-председател – 100 лв., секретар – 100 лв., и член – 85 лева.

За получаването на устройствата за машинно гласуване, бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване ще бъде изплатено допълнително възнаграждение в размер на 15 лв. на всеки участвал.

За подпомагане на дейността на РИК може да се наемат специалисти с месечно възнаграждение, както следва: специалист – експерт към РИК – 850 лв. месечно; специалист – технически сътрудник към РИК – 640 лв. месечно.

Членовете на РИК ще получават месечно възнаграждение от 13 август 2022 г. до 14 дни от произвеждането на изборите – 16 октомври 2022 г., пише още в решението на ЦИК.

Консултации за съставите на РИК се провеждат при областния управител с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-ото Народно събрание до 7 август 2022 г., включително (55 дни преди изборния ден), става известно от друго решение на ЦИК.

Парламентарно представените партии и коалиции са: „Продължаваме Промяната“ – с 67 народни представители; ГЕРБ-СДС – с 59 народни представители; ДПС – с 34 народни представители; „БСП за България“ – с 26 народни представители; „Има такъв народ“ – с 19 народни представители; „Демократична България“ – с 16 народни представители; „Възраждане“ – с 12 народни представители.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 47-ото Народно събрание. Консултациите са публични.

Решенията на ЦИК са публикувани на 2 август.э