ЦИК обявиха и пред Радев, че ще са готови за избори на 2 април като първа възможна дата

0
17
Снимка: архив

Освен хартията проблем за по-ранен вот е въвеждането на лятното часово време

Президентът Румен Радев провежда работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия във връзка с готовността за произвеждане на предсрочни парламентарни избори.

„Ние отново сме в режим предсрочни избори. Демокрацията е немислима без свободни и честни избори. Свикнахте този изборен закон да се променя преди всеки избор. Съгласно последните промени хората могат да избират да гласуват с машина или хартия. Опираме тук до организационно-техническата подготовка. Каква е готовността на ЦИК“, попита президентът Румен Радев.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа възможна дата. Посочи, че предходната неделя – 26 март, не е подходяща дата заради проблема с доставката на хартия и заради преминаването от зимно към лятно часово време, което тази година ще стане на 25-и срещу 26 март.

„ЦИК започна подготовка за избори незабавно след като бяха обнародвани промените в Изборния кодекс. Започнахме със среща с печатницата на БНБ за защитена хартия за бюлетини с машинно гласуване. По информация на печатницата на БНБ хартията е заявена. Най-ранната доставка ще е между 27 февруари/ 5 март. Необходими са дни за разролване на тази хартия.

От БНБ са посочили срок от 50 дни за 30 000 ролки. Възможно е не 30 000, а по-малко ролки хартия да са достатъчно. Посочихме това количество, като стъпихме на изборите от 2 октомври, а и тази година има редовни местни избори. От информацията на печатницата и сроковете, които те поставят – дата 26 март за изборите е с голям риск да не може да се достави хартия. За 2 април хартията ще бъде доставена.

Вчера проведохме експеримент със защитена хартия за гласуване. В ЦИК гласувахме цял ден на три машини, като използвахме 3 вида хартия и експериментът беше успешен. Машините работеха с хартията от БНБ.

Днес искаме разчет от печатницата на БНБ за различните количества, тъй като доставката на машините не е в един ден. Първо заминават тези за чужбина. Печатницата каза, че на части ще предоставя хартия.

На 25 срещу 26 март сменят и часовото време, което крие още един риск – часовото време не се сменя автоматично. То се настройва в централен склад. Казваме, че се крие риск – машините на 25 март трябва да са в секциите и ще е неприятно изборният ден да не може да стартира в точния час с машини“, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.