ЦИК определи хонорарите на членовете на РИК и СИК за изборите

0
182
Снимка: архив

Председателите на комисии в изборни райони с над 400 секции ще вземат 1850 лв.

ЦИК определи възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК в страната и специалистите към РИК за произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г., съобщи БНТ.

1. ЦИК определя месечно възнаграждение на членовете на РИК за подготовка и произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. съгласно методика, както следва:

1.1. в изборни райони с до 400 секции включително:

Председател – 1700 лева

Заместник-председател – 1615 лева

Секретар – 1615 лева

Член – 1530 лева

1.2. в изборни райони с над 400 секции:

Председател – 1850 лева

Заместник-председател – 1750 лева

Секретар – 1750 лева

Член – 1600 лева

2. ЦИК определя еднократно възнаграждение на членовете на СИК/ПСИК в страната за произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. съгласно методика, както следва:

Председател – 250 лева

Заместник-председател – 225 лева

Секретар – 225 лева

Член – 195 лева

2.1. Членовете на СИК/ПСИК по чл. 285, ал. 1 ИК, които представят протокола на СИК/ПСИК и другите изборни книжа и материали в РИК, съответно в общинската администрация, получават допълнително възнаграждение в размер на 40 лв. извън възнаграждението по т. 2.

3. Членовете на РИК получават месечно възнаграждение от 11 февруари 2023 г. до 14 дни включително от произвеждане на изборите – 16 април 2023 г.

4. Членовете на РИК за времето, необходимо за работата им в съответната комисия, се осигуряват като лица, упражняващи трудова дейност на изборна длъжност. Осигурителните вноски по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване на членовете на РИК са за сметка на държавния бюджет.

5. Членовете на СИК/ПСИК за времето, необходимо за работата им в съответната комисия, се осигуряват като лица, упражняващи трудова дейност на изборна длъжност, за времето преди изборния ден, изборния ден и за следващия ден. Осигурителните вноски по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване на членовете на СИК/ПСИК са за сметка на държавния бюджет.

6. Възнагражденията на членовете на РИК, както и на СИК/ПСИК, не се облагат с данъци по Закона по данъците върху доходите на физическите лица.

7. За подпомагане дейността на РИК може да се наемат специалисти с месечно възнаграждение, както следва:

7.1. специалист – експерт към РИК – 1200 лв. месечно

7.2. специалист – технически сътрудник към РИК – 780 лв. месечно

7.3. Броят на специалистите към РИК се определя, както следва:

– РИК по т. 1.1. – 2 експерти и до 4 технически сътрудници;

– РИК по т. 1.2. – 2 експерти и до 5 технически сътрудници.

В случаите на необходимост от назначаване на по-голям брой специалисти съответната РИК следва да направи мотивирано искане до ЦИК с посочване на конкретния брой допълнителни специалисти и срока на гражданския договор.

8. За периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от РИК на СИК, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в ЦИК може да бъдат привлечени специалисти – технически сътрудници към РИК с възнаграждение не по-високо от 100 лв., след съгласуване със съответния областен управител.

9. За времето по т. 3 разходите за пътуване на членовете на районните избирателни комисии, чиито постоянен и настоящ адрес не са в населеното място, където се провеждат заседанията на районната избирателна комисия, се заплащат от държавния бюджет срещу представяне на разходооправдателен документ и при спазване на действащите правила и нормативи.