Малък Шошо от СИК и БСП поема големите европейски пари в земеделието

0
3493
сик
Иван Иванов-Малък Шошо

Пенкилерът“ Иван Иванов бе зам.-министър на МВР при Орешарски за… два часа

Пенкилерът“ на БСП и СИК Иван Иванов-Малък Шошо поема земеделието стана ясно след червения пленум, който одобри споразумението на столетницата за четворната коалиция. Кой е този голям специалист от БСП, който ще ръководи министерството с най-много европейски пари ? Това Ѝванов, червен депутат и представител на СИК за Шумен, заедно с баща си Голям Шошо. Бивш служител на ДС. Малкия Шошо счупи рекорда по кратък престой като зам.-министър на МВР, оцеля на него само два часа….

Иван Иванов е народен представител от Шумен, където е известен в тесен кръг под името Малък Шошо. Щото баща му Валентин Иванов служител на Държавна сигурност, сега строителен бизнесмен, какво съвпадение, го знаели като Шошо.

Никому неизвестният Малък Шошо се прочу по времето на управлението на коалицията БСП-ДПС-Атака и правителството на Пламен Орешарски като беше зам.-министър на вътрешните работи всичко на всичко два часа. И после го махнаха, щото гръмна скандал със сикаджийското му минало.

На 19 юни 2013 г. Правителствената пресслужба съобщава за назначения на зам.-министри от премиера Пламен Орешарски. Сред тях за МВР е посочен депутатът от БСП Иван Иванов от Шумен. Иван Валентинов Иванов е роден на 13 август през 1975 г. Има магистратура по история от СУ „Св. Климент Охридски“ и по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. В последните шест години е главен юрисконсулт на „Билдинг Строй Експрес“ ЕООД. Преди това е ръководил офиса на „Воинтех“ ЕООД в Шумен, гласи официалното съобщение на Министерски съвет. В 20 часа Иванов дава първото си (и последно) интервю като заместник на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред Дарик-Шумен.

Имаше предварителни разговори, но все пак назначението ме изненада“, коментира за Дарик Иван Иванов. По думите му, все още предстои да му бъде разпределен конкретен ресор за работа. Той допълни, че приоритетите му ще са свързани с поставените задачи, които ще ги изпълнява отговорно. „Вътрешните работи са широкообхватна материя, не виждам причина да не работя отговорно, както съм го правил и до сега“, казва новоизпеченият зам.-министър на вътрешните работи. След два часа обаче той вече не е на поста. В официално изявление пред Агенция „Фокус“ в 22 часа Цветлин Йовчев заявява, че е поискал оставката на Иванов заради междувременно изтекли информации за миналото на Малък Шошо.

В сиропираната му биография липсва факта, че Иванов и баща му Валентин Иванов-Голям Шошо са били официални представители на групировката СИК за Шумен през 1995 г, видно от регистъра ДАКСИ.

Два дни премиерът Орешарски и вътрешният министър се обясняват кой е предложил Иван Иванов. Йовчев твърди, че дори не го познавал, а му го натрапили от партията като „политическа фигура, която ще помогне за реформата в МВР“. Според Орешарски проверки в масивите на вътрешното ведомство не показали връзки на Иванов със СИК. По-късно в обясненията си пред Конституционния съд, който решава казуса да бъде ли депутат или не Иванов, Малък Шошо ще напише, че не е знаел за назначаването си за зам.-министър и не е давал съгласието си затова. Пред Дарик-Шумен твърди едно, после друго.

Оказа се, че Шошовците, баща и син, ръководели офиса на компанията на мутрите в Шумен и района. Нещо повече старият Шошо бил партньор с Младен Михалев-Маджо. През 2000 г. Иванов-старши е арестуван за рекет и отвличане. Според полицейски разработки Шошо се занимавал с източване на ДДС чрез износ на зърно…

Депутатът Малък Шошо не разбира нищо от МВР и национална сигурност, но пък се ползва със солидни протекции в партията-столетница. Оказа се, че е предложен за поста лично от Димитър Дъбов, дългогодишен депутат от Шумен, известен с връзките си със СИК с прозвището Чичо Митко. Дъбов излизаше в разработки на ГДБОП за контрабанда на алкохол в огромни количество. В тях той фигурираше с прозвището „Дъбчето“.

Та Чичо Митко обясни, че предложил Иванов за зам.-министър защото знаел английски и бил юрист. И трябвало да отговаря за Шенген, нищо, че не разбирал от МВР.

Дъбчето“ и друг виден началник в столетницата Евгений Узунов, бивш шеф на митниците, бяха шефове в банката на СИК „Първа източна международна банка“. Преди това Узунов ръководеше фалиралата „Комсолбанк“. Той е последният шеф на комсомола и като всички останали водещи комсомолци е скромен български милионер.

През февруари 2019 година гръмна скандал с разследване на Би Ти Ви. Оказа се, че депутатите от БСП Иван Иванов и Йордан Младенов са си уредили екзотична екскурзия до Залцбург с държавни пари, нищо, че се водят „бойкотиращи“ парламента.

Двойката е пребивавала с командировъчни за четири дни от 20 до 24 февруари на изключително важното за парламентарната дейност изложение „Лов и риболов“ в града на Моцарт. Платени са им командировъчни и самолетни билети с пари на данъкоплатците.