„Промяната“ катастрофира с некадърни компромати

0
2482
Промяната катастрофира некадърни компромати.

Пожарният пиар“ на Кики се превърна в трагикомедия

Иван Михайлов

Филмът не е шведски, а съветски. Старият виц от социализма днес изплува в нова версия, наречена „Барселонагейт“. Широко рекламираният от Рашков и Кирил Петков доклад от Испания се оказа от…България. И по-точно от българската ДАНС. Анонимна сбирка от някакви съждения, по темата как Бойко Борисов прал пари в Испания. Евентуално.

Не знам пиарите на „промяната“ колко пари получават да съветват Киро и сие, не знам и заплатата на шефа на пресцентъра на МВР, но титаничните им усилия да изфабрикуват компромат срещу Борисов се превърнаха в трагикомедия. „Промяната“, КирчоКокорчовци плюс „младежът Бойко Рашков“, е толкова нефелна, че дори и един компромат не може да измисли като хората. А тръгнали държава да управляват.

Многократно съм писал, че Бойко Рашков като бивш комунистически следовател нищо ново не е научил и нищо старо не е забравил. Само, че методите му са поостарели с около 30 години. И това се вижда с просто око в компромата „Барселонагейт“. Такива евтини „партенки“ вървяха в зората на демокрацията. Но в ерата на интернет те са архаизъм. Между другото, думата „компромат“ е  русизъм от арсенала на НКВД-КГБ, поета на родна почва от ДС. Според Тълковния речник компроматът са улики, материали и факти за измислена, инсценирана или действителна постъпка на човек, които се разпространяват с цел престижът му да бъде уронен.

На 2 февруари пред журналисти в парламента Рашков, в типичния си стил, „загатва“, че имало отговор от Испания за къщата в Барселона и там било името на Борисов. След което иначе многословният вътрешен министър млъква загадъчно. Сцената е „подгрята“ за предстоящото шоу. После един „пиар“ пласира на проправителствени медии „доклада“ от Испания. На сцената излиза главният герой-Просто Киро и между другото споменава, че там имало снимка на Борисов. Кулминация. Сценаристите на „Барселонагейт“ обаче допускат груби грешки. Или изпълнителите им са некадърни. Едно от двете. Първо страдащият от логорея премиер прави гаф като коментира „доклада“ без да посочи къде е излязъл. С това само потвърждава сценарият. А Кирето можеше просто да се направи на учуден как медиите са се сдобили с него, да похвали „разследващите журналисти“ за работата и с половин уста да признае, че „докладът“ е истина.

Втората грешка е, че първо Рашков говори за доклад, пристигнал в МВР, а после се оказва, че компроматът е от ДАНС. Простете, но не знаех, че ДАНС е някаква служба към вътрешното министерство.

Документът“ е пратен от Испания на английски език, без атрибути-подписи, печати и най-важното от коя служба в Мадрид или Барселона е дошъл. До момента от ДАНС не са отронили нито дума по темата. И това е третата грешка. Като каква Агенцията по национална сигурност предава не на прокуратурата, а на МВР такъв доклад ? И какво прави в ДАНС този документ ?

От кой в крайна сметка в България е получен  компроматът ? Според правилата единственият получател може да бъде Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“-МОПС в МВР. Това е дирекцията, която отговаря за връзките с Интерпол, Европол и партньорските служби.

Защо МВР едва днес, 13 дни по-късно, след изявленията на Рашков за „доклада“ го предава в Специализираната прокуратура, която води разследването по „Барселонагейт“ ?

И то след като е спуснат на проправителствените медии. Може би две седмици вътрешният министър се е любувал на снимките от Испания ? Кой да каже ? След 2 февруари Рашков се покри. Да не би „доклада“ да е пуснат не от Испания, а в пощенската кутия в сградата на ул. „Шести септември“№29 ? От публикуваните в медиите части не научаваме нищо ново по темата, нищо повече от раздувания от 2018-2019 година скандал. Менекенка, баща , бизнесмен. Няма нови документи, нови данни. Има разсъждения, вероятности, може би се касае, евентуално. Това произведение сякаш е писано в България. И то от начинаещи репортери. Нали един „разследващ“ журналист спеше пред прословутата къща в Барселона сума ти време ? Какво разкри той ? А в него е „инвестирано“ доста от правилните хора, помпан е от чужди фондации. Чужди служби и посолства го закрилят.

Какво разкри Елена Йончева по темата ? Ако помните тя обещаваше грандиозни разкрития за „Барселонагейт“ преди да стане евродепутат. Стана такава. И ? За три години нищо. Абе Йончева и великият разследващ журналист да не са се продали на Mafiata ?

Никой няма да се учуди ако „докладът от Испания“ се окаже като „списъка на Киро“ с мафиотите по Гугъл. И авторът му да е един титан от Видин, който по цял ден пише сигнали до Рашков, Спецов и Кирил Петков ?

А може би, което е най-вероятно, циркът с „Барселонагейт“ да е „пожарен пиар“ с оглед на случващото се в държавата. Рекордна инфлация, непозната от 2008 г. Насам. Липса на държавен бюджет, в трите поредни парламента на „промяната“ няма приет нито един закон, рекорден ръст на цените на всичко, убийствени сметки за ток, газ, парно и всички хранителни стоки. Фалирал План за възстановяване.

И за заблуда на противника-фишеците от „Барселонагейт“. Димна завеса. Списък на мафиоти от правилни медии. Претопленият скандал марширува в праймтайма на телевизиите и на първите страници на вестниците на фона на поредните скандални изпълнения на Прост Киро, как лично ТОЙ ще избира главен прокурор на кастинг, а избраникът ще е от чужбина. От странство премиерът щял да води и шефове на специални служби !??!! Да не би конституцията да е променена тайно, без да знаем и главният прокурор да се избира от премиера ?

Някой може ли да си представи премиерът Бойко Борисов преди две години да беше казал подобно нещо, какво щеше да се случи ? Медийно цунами, торнадо, земетресение по 10 степен на Рихтер. Разгневени правозащитници щяха да късат ризи в телевизионния ефир, адвокати, съдии, НПО-та, щатни борци за свободата на словото и кой ли още не, цял ден щяха да плачат за разделението на властите, за правовата държава, за мафията. Гошо Боеца, Хаджигенов, Съюзът на съдиите и щатни протестъри вече щяха да са окупирали съдебната палата и „Орлов мост“.

Седмица преди това Просто Киро обяви, че натиска МВР и ДАНС за арести, много арести. Без съд, без присъда, арести, арести, арести. Малко преди това родният премиер обърка разследвания с обвинения. Нямаше ли да бъде по-евтино пиарите на „промяната“ просто да озаптят жадният за телевизионни изяви Кирил Петков ? И да му обяснят, че не трябва да се излага постоянно пред публика. А да седне и да прочете законите и конституцията. И тогава да говори. Вместо това ни сервират десета част от овехтелия сериал „Барселонагейт“. Пожарният пиар се превърна в трагикомедия.