ЦИК платила, май без да знае, близо 1.8 милиона лева за онези машини

0
310
Снимка: архив

Според „Сиела“ тази допълнителна техника е за резервни части и с презентационна цел

Циркът с ЦИК е впечатляващ – последно Веселин Тодоров, собственик на „Сиела Норма”, обяви, че Централната избирателна комисия е платила за 427 машини, които не са сертифицирани и с тях не може да се гласува, съобщава „24 часа“. Това прави 1 793 400 лева, тъй като всяка една машина без софтуер, пак по информация на „Сиела”, струва 4200 лева.

Според Тодоров тази допълнителна техника е за резервни части и с презентационна цел.

„Всички допълнителни несертифицирани устройства са платени от ЦИК и са част от общата доставка. Не са давани допълнителни пари за тях, а са получени като добавка към останалите, на които ще се гласува на 14 ноември”, обясни Тодоров.

„Сиела“ отричат снощи да са се появили нови 199 машини. Според Тодоров това са онези 150 от летището плюс другите 36 и едни 13, които останали от пролетта. Бройката остава 427.

По думите му 427 са „част от задължението за гаранционно обслужване и ЦИК е платила за тях”, а дали ще се използват на предстоящия вот, зависело изцяло от решенията на ЦИК. Всички те са за резервни части, а някои и за „презентационни цели”, разясни Тодоров.

Иначе в неделя ще се гласува с 11 936 машини, а в България има 12 837 устройства, които са държавна собственост, съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. За всички закупени от държавата машини са платени общо над 58,7 млн. лв. с ДДС.