Радев ще назначава цялата ЦИК, която след 6 месеца ще провежда и президентските избори

0
109
Снимка: Нова

Депутатите намалиха броя на членовете на комисията

Депутатите намалиха броя на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и решиха целият състав на специализирания орган да се назначава с указ на президента, предаде „Фокус“. Това се случи, след като народните представители приеха текстове от Изборния кодекс на второ четене. „За” текста гласуваха 155 народни представители, „против” – 72 и „въздържали се” – 2, с което той бе приет.

Депутатите приеха текст, според който членовете на ЦИК се намаляват на 15 души. В това число влизат председателят, заместник-председателите и секретарят. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента.

Според досега действащия текст специализираният орган се състои от 18 членове и председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС призова депутатите да си дадат сметка, че е неразумно да се правят за толкова бързо време радикални промени в начина, по който се съставя ЦИК. По думите му всички международни наблюдатели ни казват, че изборите досега са били легитимни. Митов заяви, че президентът е излязъл от конституционните си правомощия и попита дали всички са убедени, че ще бъде безпристрастен и независим в тази си роля.

Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че Румен Радев е кандидат за президент.

„Търси се увеличаване на правомощията на президента, който след 6 месеца ще бъде кандидат за президент. Всъщност така, както не подлежи на никакъв контрол, той може да си прави каквото иска с тази ЦИК. Искам да попитам какво се случва със секционните избирателни комисии и на какъв принцип ще бъдат построени те?”, попита още Цвета Караянчева.